Nut Brown Ale

on

IMG_20191025_224915

Samuel Smith, Englanti. Brown ale, 5%. Pullo, 0.355l.

Brown ale ei ikinä ole kuulunut kummankaan ummikon suosikkeihin, vaikka siltäkin saralta on löytynyt muutamia hyviä oluita. Se on nimenomaan monien brown alejen kuiva pähkinäisyys joka ei ole erityisemmin ummikoiden mieleen, joten mikäköhän mielenhäiriö sai meidät ostamaan tämän oluen, joka kuvauksen mukaan on kuiva ja pähkinäinen?

No, onneksi Sam Smith panimona sentään on laadukas.

Kaatovaiheessa Nut Brown Ale vaahtoaa n. sentin verran, mutta se katoaa nopeasti jättäen vain ohuen kerroksen oluen pinnalle. Väriltään olut on kastanjanruskea, kirkkaus korostaa punan sävyjä valoa vasten. Varsin mukava väri. Tuoksu on melko bittermäinen; puumainen, makea, maltainen, kuivahko, ja toki pähkinäinen. Fuller’sin ESB tulee hiukan mieleen. Oikein mukava tuoksu, josta ei voi erehtyä: brittioluthan tämä on.

Maku on tuoksua reilusti kuivempi, ja pähkinäisyys hyvin paljon enemmän pinnassa. Maussa on paljon brittialeille perinteistä puumaista kuivuutta, kuin lakattua tummaa puuta. Makeuttakin löytyy rungosta, mutta se on kyllä hyvin alisteista puumaisille ja pähkinäisille sävyille. Hitaasti makustellessa esiin nousee nougatin ja toffeen sävyjä. Paljon on samaa kuin bittereissä, mutta runsaan pähkinäinen kuivuus erottaa tämän kyllä brown alejen puolelle, ja sillä saralla tämä nousee ummikkoiden suosikkien joukkoon.

Sam Smith on niitä panimoita, joiden ominta alaa on maansa klassiset oluttyylit. Hyvä niin, sillä kuten tämä premium bitterin makuprofiilin kanssa flirttaileva brown ale todistaa, on Sam Smithillä paitsi kyky tehdä perinteiden mukaista olutta, myös tuoda luovaa uudelleentulkintaa mukaan. Aina ei tarvitse tai kannata trendien aallokoissa surffailla.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s