Koff IPA

on

result_1570307987740

Sinebrychoff, Suomi. IPA, 4.5%. Tölkki, 0.5l.

Eräs pienpanimo- ja erikoisolutbuumin lieveilmiö on se, että isotkin panimot ovat ruvenneet tekemään ns. erikoisoluita – tai pitäisikö sanoa trendioluita, sillä harvemmin isot panimot mitään kovin erikoista tekevät. Pikemminkin ne ottavat tuotantoon suosittuja oluttyylejä, joilla on jo valmiiksi kysyntää. Käytännössä jokaisella suomalaisella isolla panimolla on omat ”erikoisoluensa”. Oltakoon tästä mitä mieltä tahansa periaatetasolla, niin ainakin marketin kuin marketin hyllyiltä löytää nykyään kusivesilageria parempaa juotavaa – vaikkei niissä olisi ”pienpanimo-osastoa”.

Sinebrychoff lanseerasi Koff IPA -oluensa muutama vuosi sitten ensin hanaoluena 5.5% vahvuisena, ja myöhemmin laimennettuna 4.5%:iin tölkissä. Hassua kyllä, markettirajan noustua on tuo köykäisempi versio silti se, mitä marketeista saa. Harmi, sillä se on maultaan huonompi kuin isoveikkansa.

Lasiin Koffin IPA kaatuu n. sentin paksuisen vaahtokerroksen saattelemana, joka nopeasti häviää epätasaisen ohueksi kerrokseksi oluen pinnalle. Väriltään olut on sameahko, kuparinen mutta silti melko vaalea. Tuoksu on makea, jopa lievän karamellinen, mutta myös humalainen ja jopa hiukan vahamainen. Ei ollenkaan pöllömpi, jos nyt ei mitenkään erikoinenkaan.

”Ei ollenkaan pöllömpi, jos nyt ei mitenkään erikoinenkaan” kuvailee hyvin myös makua. Sitruksista humalaa, makeutta ja kevyttä maltaisuutta tuntuu rungossa, joka tekee oluesta sekä kevyen että raikkaan. Jälkimaussa on muutaman vuoden takaisen IPA-trendin oluiden hedelmäroskaista katkeroa, mutta melko varovaisena eikä erityisen pitkäkestoisena. Koffin IPA on selkeästi tehty nautittavaksi ja helpoksi olueksi, joka ei haasta juojaansa – mutta ei toisaalta myöskään tarjoa erityisen muistettavaa makukokemusta. Köykäisemmän vahvuisessa versiossa tämä vain korostuu.

Voisiko tätä kutsua sessio-IPA:ksi vaikkei sitä siksi tölkissä nimitetä? Meistä kyllä, sillä tämä on sekä vahvuudeltaan että maultaan tehty kevyeksi ja helpoksi, sellaiseksi jota voisi juoda useammankin tölkin ilman että nuppi tai makunystyrät menevät tukkoon. Kunhan ei liikoja odota, on Koffin IPA ihan kelpo olut – jopa heikompana versiona.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s