Old Norway

on

IMG_20191026_230032

Swannay Brewery, Skotlanti. Barley wine, 8.0%. Pullo, 0.33l.

Kahdeksan voltin barley wine tuntuu kovin kevyeltä, kun tätä nykyä moni tämän tyylin olut huitelee siinä 10% paremmalla puolella. Etenkin jenkkityylin barley winet tuntuvat menevän oikein kunnolla överiksi, mikä on tavallaan ihan hyvä piirre monesti ollut. Toisaalta, Swannay on osannut tehdä muitakin ihan hyviä vähän vähemmän potkivia oluita, joten katsotaanpa.

Vaahtoa Old Norwayssä ei ole nimeksikään; kaatovaiheessa ihan vähän, pysyväiskerrosta ei juuri ollenkaan. Väriltään Old Norway on yllättävä vaalea, kevyt ja kirkas: tässä ei ole sitä paksuutta ja sakeutta, jonka olemme oppineet barley wineen yhdistämään. Kultaan vivahtava punaruskean oranssi vie pikemminkin ajatukset perinteisemmän alen suuntaan. Tuoksussa on sentään sitä aitoa tuhtiutta, maltaisuutta, makeaa limppumaista leipäisyyttä ja imelyyttä, minkä barley wineen yhdistää. Tyylille uskollinen, varsin hyvä tuoksu.

Makukaan ei jätä arvailun varaa. Heti ensipuraisusta tietää, että ehtaa tavaraa tämä on. Maku on maltaisen leipäisä, kuin mallaslimppua olisi liotettu vedessä. Tuhtia, melkein ällöä makeutta, humalaa ei oikeastaan nimeksikään. Pientä rapsakkuutta, mitä ei tyyliin yleensä yhdistä, tässä on, ja toisaalta rusinaiset piirteet ovat aika kevyinä. Paljon on siis perinteisen barley winen makuja tässä, mutta myös hiukan omaa tulkintaa. Tyylinsä viitekehyksessä Old Norway on paitsi vahvuutensa myös makunsa puolesta kevyenpuoleinen. Ei silti pidä erehtymän luulemaan tätä miksikään ”session barley wineksi”, kyllä tässä on sen verran potkua ja tuhtiutta että tätä pitää juoda hitaasti oluen luonnetta kunnioittaen. Viinainen polttelu kurkussa, joka ajaa jälkimaun asiaa, kertoo myös sen, että tässä tosiaan on 8% edestä alkoholia, mikä on ihan paljon vaikka monessa barley winessä on vielä enemmän.

Swannay todistaa Old Norwayllään että tässä tosiaan on panimo paikallaan. Tyylissään miellyttävän kevyt olematta silti pilipali; Old Norway on aito mutta silti suhteessa helpohko barley wine. Toki kevytkin barley wine on oikeasti vaativa ja kompleksinen – ja sitä Old Norway on. Tämä on niitä oluita, joita ei missään nimessä pidä, eikä edes tee mieli juoda nopeasti, sillä sen makujen monimuotoisuudesta haluaa nauttia ajan kanssa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s