Double Doc Emeritus

on

Panimo Honkavuori, Suomi. Strong ale, 8.5%. Pullo, 0.33l.

Suomalaiset panimot eivät totta puhuen brittioluita osaa tehdä. Hyvää kotimaista bitteriä ei vielä ole tullut vastaan, eikä esim. brittiläistyylinen IPA ole koskaan ollut kovin kovassa huudossa suomalaispanimoiden parissa – en ainakaan muista yhtään muistamisen arvoista tulleen vastaan. Ainoa tyyli, minkä saralta löytyy muutama aito onnistuminenkin on barleywine. Strong alen voisi kai karkeasti sanoa sijoittuvan jonnekin barleywinen ja best bitterin välimaastoon, joten aika fifty-sixty odottaako tältä katastrofia vai ehkä ihan hyvää. Panimona Honkavuori ei ole profiloitunut mielestämme sen paremmin loisto- kuin jämäpanimonakaan, joten senkään suhteen ei erityisen vahvoja ennakko-odotuksia ole.

Lasiin Double Doc Emeritus kaatuu niukasti vaahdoten, kaadon jälkeen lasissa on n. millin verran epätasaista vaahtoa joka katoaa nopeasti. Väriltään olut on kuravetisen näköinen, jossa on pientä punaa – tyylille uskollinen väri, siis. Tuoksu on miellyttävä: mädän ja makean banaaninen ja tumman hedelmäinen, lievän toffeinen ja – vaikkei mitenkään älyttömän vahva ole – lievän alkoholinen. Kevyitä mallaslimppumaisia ja hedelmäkakkumaisiakin piirteitä löytää. Ajan myötä banaanitoffeemaiset ja leipämäiset piirteet korostuvat. Todellakin aika miellyttävä tuoksu.

Maku ei tee suurta pesäeroa: vedessä liotettua mallaslimppua ja tummaa, melkein mätää hedelmäisyyttä, kevyttä toffeemaisuutta. Suutuntuma on hapokkaan pisteliäs, ja oikeastaan toivoisi vähän enemmän paksuutta suutuntumaan. Maku on itsessään varsin hyvä ja sisältää selkeästi elementtejä barleywinestä, mutta se on vähän hento. Se saisi olla reilusti päällekäyvempi, nyt se jää hapokkuuden taakse piiloon. Jälkimaussa on tyypillistä brittimakua: kuivaa puumaisuutta.

Sinänsä Double Doc Emeritus on ihan passeli olut. Se ei kuitenkaan lupaavan alun jälkeen oikein tee mitään: maku ei kehity mihinkään suuntaan, eikä se ole erityisen kompleksinen. Täten ajan myötä positiivinen alkuvaikutelma vähän hyytyy. Lopputulos on siis paljon vähemmän kuin mitä ensipuraisu lupailee.

Passeli, ihan kiva juotava, muttei mitenkään erityisen hyvä strong ale.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s