Karhu Laku Porter

on

Sinebrychoff, Suomi. Porter, 5.5%. Tölkki, 0.5l.

Kotimaisista isoista lagereista Karhu edustaa sitä parempaa keskikastia. Isojen panimoiden erikoisempien oluttyylien kohdalla Karhu taasen on ollut parempaa osastoa: heidän erinäiset IPA:nsa ovat olleet OK, vehnäolut keskiverto kotimaista vehnistä parempaa, ja tämä lakuportteri on suorastaan mainio. Ensimmäisen kerran sitä sai kaupoista syksyllä 2020 (ellemme vallan väärin muista), jonka jälkeen se katosi mutta teki onneksi nyt paluun. Sen kunniaksi otamme oluen nyt arvioon.

Lakritsiuutteen avulla valmistettu Laku Porter kaatuu lasiin mustana; valoa vasten näkyy kuitenkin selkeää mahonkista punaa. Vaahtoa on kaatovaiheessa n. puoli senttiä, pysyväiskerros on epätasainen ja ohut. Ilmeisesti olut on balttiporter eli – jos on oikeaoppisesti tehty – lagerhiivalla valmistettu, ja tuoksu tuokin mieleen tuon tyylin ehdottoman klassikon, Koffin Porterin. Lisänä on toki reilu tujaus lakritsia: tahmea, makea, suolainen lakritsimaisuus tuo itseään tykö hyvin reilusti ensinuuhkaisusta lähtien. Sen alta on kuitenkin aistittavissa tummaa maltaisuutta. Oikein hyvä tuoksu, joskin on helppo arvata että monia näin vahva lakritsimaisuus tuoksussa voi silittää vastakarvaan.

Maustakin löytää lakritsia etsimättä: suorastaan närästyttävän tervaisaa, makeansuolaista lakua on maun ensipuraisusta jälkimakuun, määrittäen hyvin pitkälti oluen makumaailman. Alta löytää kuitenkin perustan perinteistä porteria, joka tuntuisi olevan aika ohut – onneksi laku tulee ja pelastaa oluen kaikkinaiselta vetisyydeltä. Lakritsimaisuus jää myös suuhun kaikumaan hyväksi hetkeksi oluen jo mentyä kurkusta alas, mikä on ainakin meidänkaltaisillemme lakunystäville hyvä asia. Mutta taas kerran, on helppo ymmärtää että kaikkien pirtaan tämä ei sovi: lakritsimaisuus ei tosiaan ole mikään mauste tai hauska lisä tähän olueeseen, vaan sen vahvin määrittävä tekijä.

Eihän tämä porterien mittapuulla välttämättä mikään ehdoton a-luokan olut ole – mutta markettivahvuisten saralla tämä on pirun hyvä. Ja isojen panimoiden markettituotteena suorastaan uniikki, ja siksi onkin erityisen mukavaa että olut on hyvä. Paljon isoja panimoita parjataan, mutta nähdäksemme se on kaikkien olutharrastajien etu että myös isot rohkaistuvat joskus kokeilemaan jänniä uusia juttuja, kuten Sinebrychoff on tämän kohdalla tehnyt. Parahin Sinebrychoff: lisää näitä tämmöisiä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s