King Size Choco Jambo

on

CoolHead Brew, Suomi. Imperial stout, 10%. Tölkki, 0.33l.

”Due to the high amount of coconut we encourage you to not age this stout” todetaan tölkin kyljessä. No, kaipa se puolisen vuotta on sen verran vähän aikaa, ettei vielä kypsytykseksi voi kutsua? Kohtahan se nähdään – jos kookosta ei tunnu, on tämä saanut olla liian kauan olutjääkaapissa.

Lasiin kunkkukoon Choco Jambo kaatuu paksuna ja tahmeana, vaahdoten niukahkosti mokkaisen sävyistä vaahtoa. Pysyväiskerros on ohut, mutta kuitenkin näin vahvalle oluelle tuntuvahko: ihan selkeä kerros vaaleaa jää oluen pinnalle. Väriltään olut on hyvin musta, valo vasten vain ihan ohimenevä rusehtavan sävy näkyy.

Ja ainakin tuoksusta sitä kookosta löytyy – sillai aivan hitosti. Makea, rasvainen ja, öh, kookosmainen kookos on se tuntuvin osa tuoksua, mutta kyllä sen ohella valmistuksessa käytettyä kaakaotakin tuntuu. Se antaa tumman, tasapainottavan piirteen tuoksulle. Varsin hyvä jos nyt kuitenkin myös aika överi tuoksu.

Ensipuraisulla maussa kaakao tuntuu selkeämmin kuin kookos: kuin paksua, todella, todella tummaa kaakaota johon on lurautettu mukaan vähän viinaa. Kookoskin tuntuu, mutta sen rooli on onneksi tasapainoisemmassa osassa kuin tuoksussa. Suun tottuessa tuhtiin kaakaonmakuun rupeaa sen alta melko helpostikin löytämään kookoksen rasvaisenmakeita piirteitä, jotka tekevät oluesta vähemmän tumman tuhdin kuin miltä se ensiksi tuntuu. Lopputulema ei kuitenkaan ole missään nimessä tasapainoinen, vaan hyvinkin överi: makea, rasvainen, kookosmainen JA tumman kaakaomainen. Ja vähän viinaisa. Ei tämä pastry ole, mutta samalle överiyden sektorille menee.

King Size Choco Jambo on ehdottomasti sellainen olut, että ei se jokaisen pirtaan istu. Modernien, överiyteen nojaavien tummien ystäville tätä voi suositella – muille ei niinkään. Ei tämä mitenkään erityisen hyvä omassa tyylissään ole, eikä lähelläkään CoolHeadin parasta, mutta ihan hyvä silti.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s