All Day IPA

alldayipa (5)

Founders, USA. IPA, 4.7%. Pullo, 355ml.

Founders on tuttu jo useamman eri oluen muodossa, useimmat niistä melko vahvoja: Imperial Stout taisi olla yli 10%:n tujaus. Sekä IPA:t, että tummemmat tältä jenkkiläiseltä pienpanimolta ovat olleet mieleemme, eli nyt sitten taas jänskätään, voittaako panimotaituruus markettivahvuuden – tosin ennakkoon laitamme varovaisesti rahaa likoon ensimmäiselle vaihtoehdolle, sillä on vaikea uskoa että tämä jenkkipanimo olisi tehnyt All Day IPA:a Suomen marketteja huomioiden; lienee pikemminkin onnekas sattuma että tämä olut on juuri markettivahvuinen.

Foundersille tyypillisellä hauskalla etiketillä varustettu juoma on raikkaan oljenkeltainen ja meripihkan sävyinen, ja sen keskirunsas, nopeasti haihtuva vaahto poreilee reippaasti. Ulkoiselta olemukseltaan olut tuo mieleen aidon brittiläisen siiderin niin väriltään, vaahdoltaan kuin yleiseltä olemukseltaan, mikä ei ole huono asia edes oluelle. Tuoksu on selkeästi IPA:lle ominainen väkevähkön humalainen, mutta silti melko pehmeä ja hedelmäinen. Tuoksu ei ennakoi suuta raiskaavaa humalapommia, vaan pikemminkin reilusti humalalla ryyditettyä, hedelmäistä makukokemusta. Humalan ohella greippimäinen, runsas ja hedelmäinen tuoksu tuntuu voimakkaana, ja saa melkeinpä veden kielelle. Ummikko M:llä on usein ollut vaikeuksia tykästyä monen IPA:n voimakkaan humalapainotteisiin tuoksuihin, mutta hänestäkin tämä tuoksu on nenää ja makunystyröitä mukavasti kutkutteleva.

Maku on todellakin greippinen, ei kuitenkaan sellaisella ”naama norsun emättimelle”-tavalla, vaan pikemminkin kuivahkon katkeralla tavalla. Vaikka olut on ulkonäöltään melko kirkas ja olemukseltaan raikkaan oloinen, on sen maku kuitenkin enemmän tunkkaisuuteen kallellaan, ja nimenomaan greippisellä tavalla. Maussa on silti myös hedelmäistä, raikasta kirkkautta. Humalaprofiili ei ole erityisen yrttinen, eikä siinä ole hirveän paljon havumetsäistä kirpeyttä ja potkua. Makukokemus on oikeastaan aika mieto ja melkein tylsyyttä hipopvan epäprovokatiivinen, mutta tylsistyttäväksi makukokemus ei kuitenkaan mene. Tämä ei ole seikkailunhaluisten olut, tämä ei pommita suuta voimakkaan humalaisella karvaudella, vaan pikemminkin luonnehtisimme tätä IPA:ksi ihmisille jotka eivät tykkää IPA-oluista.

IPA:ksi All Day IPA on helppo juoda, ja etenkin kun hyväksyy sen seikan että kyseessä ei ole äärimmäisyyksiin menevä olut vaan pikemminkin sovitteleva, sopua hakeva ”jokamiehen-IPA” (ja -naisen, toki!), on se hyvinkin miellyttävä juoma. Nimensä veroisesti tätä voisi kuvitella juovansa sopivan hitaassa tahdissa vaikka sen 6-packin päivän mittaan. Pullon etiketti, nimi ja maku vievät ajatukset jonnekin järven rannalle, kesäaurinkoon ja mökin laiskoihin puhdetöihin, joiden lomassa juodaan – totta kai – muutama pullo olutta. Ehdottoman kesäinen olut, joka on samalla sekä selkeästi jenkki-IPA, että mukavan virkistävä.

Mukava todeta ettei Founders petä vieläkään! Viimeistään tämän myötä voinee sanoa että Founders nousee sinne suosikkipanimoidemme joukkoon esim. Fuller’sin kanssa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s