Brewer’s Special India Pale Ale

WP_20141030_002
Saimaan Juomatehdas, Suomi. IPA, 4.7%. Tölkki, 330ml.

Panomiehen Intialainen blondi on jo jonkun aikaan odottanut vuoroaan päästä lautakunnan eteen, mutta kun on nyt vaan ollut kaikkea muuta juotavaa tässä… nyt, aikomuksena juhlistaa tänään alkavaa pitkää viikonloppua ja huomista reissua muualle, päätimme tarttua tähän markettivalikoimien tuoreempaan kotimaiseen erikoisolueeseen. Ensimmäinen matkamme Saimaan Juomatehtaan Brewer’s Special-sarjaan, American Red Ale, ei ollut suuri menestys, mutta ans kattoo…

Olut kaatuu tuoppiin herkullisen oloisena vaahdoten todella runsaasti ja jättäen reilusti pitsiä lasin reunalle. Vaahto ei haihdu kokonaan, vaan jättää kermaisen kerroksen oluen pintaan. Melko kalpean oljenkeltainen, hyvin kirkas ja kevyesti poreileva olut on ulkonäöltään lievän siiderimäinen, mutta ihan nätti. Tuoksussa humala on, yllätys yllätys, dominoivassa asemassa ja mukavan tuhtia sekä vivahteikasta. Greippisyys dominoi tuoksussa, mutta taustalla on myös mehukkaampaa ja makeampaa hedelmää. Hyvin makeaa mallastakin on ripaus mukana. Tuoksu ei vie ajatusta kaikkein rankimpiin jenkkityylisiin IPA-oluisiin, vaan enemmän jonnekin ”session IPA”-oluiden karsinaan. So far so good.

Maku on todella pistävä ja siinä on outo, tympeähkö terä. Olut maistuu samalla tavalla ”ylihumaloidulta” kuin jotkut low alcohol-oluet, eli runsaalla humaloinnilla peitetään matalan alkoholiprosentin aiheuttamaa ohuutta maussa. Brewer’s Special IPA ei siten maistu oikeastaan vetiseltä, vaan juurikin ohuelta ja loppupeleissä hiukan yksiulotteiselta: tässä ei ihan hirveästi muuta tapahdu kuin että humalan katkeruus tekee suoran rynnäkön ja täyttää tantereen greippisellä, tunkkaisella maulla. Siirtymä pehmeämpään mutta silti selkeästi humalaiseen jälkimakuun on sujuva, ja pitkään kestävä, hiljalleen laskeutuva jälkimaku onkin ehkä parasta oluessa.

Brewer’s Special IPA ei ole millään muotoa erityisen kehuttava olut, mutta ei se huonokaan ole. Melko samaa tasoa saman sarjan red alen kanssa, eli ihan kiva kuriositeetti markettien hyllyillä, mutta elämyksenä ei tarjoile mitään kovin suurta.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s