Asahi Black

WP_20141107_005
Asahi Breweries, Japani. Dunkel, 5%. Pullo, 0.334l.

Japanilainen olut – ja alkoholi yleensä – on toistaiseksi jäänyt meille vieraaksi. Ensimmäinen kosketuksemme japanilaisuuteen oluessa taisi olla ruotsalainen JIPA viime viikonloppuna Turussa, ja itse asiassa sieltä mukaamme tarttui myös kaksi pulloa Japanilaista Asahi Blackia.

Nätisti muttei ylenpalttisesti, kevyen mokkaisen vaaleanruskeasti vaahtoava olut on väriltään hyvin tumma, valoa vasten syvän mahonkinen. Tuoksu on selvästi mannereurooppalaisen tumman lagerin, esim. cernen tai saksalaistyylisen dunkelin kaltainen, ja Müncheniläisen tyyliseksi tätä kutsutaankin korkissa. Tuoksu on siis makean, täyteläisen, aavistuksen mämmisen maltaan dominoima, mutta väristään huolimatta se ei tuoksu paahdetulta, vaan enemmänkin kotikaljalta ja leivältä. Tämä siitä huolimatta, että olut sisältää paahdettua mallasta. Tuoksu menee ehkä jopa aavistuksen ällömakean puolelle, muttei liikaa kuitenkaan.

Suutuntuma on melko hapokas, ja maku on aavistuksen vetinen ja hento. Maku on, kuten tuoksu, selkeästi eurooppalaistyylisten tummien lagereiden joukkoon kuuluva, mutta Asahi Blackissa on täysin erilaista makeaa sävyä kuin maistamissamme eurooppalaisissa tummissa lagereissa – liekö syynä valmistuksessa käytetty riisi ja/tai maissi? Paahteisuutta ei maussakaan liiemmin ole, vaan nimenomaan makeus on se juttu. Oluen maussa mallas dominoi liki täysin, humalaa ei ole mainittavasti edes melko laimeassa ja lyhyessä jälkimaussa. Asahi Black on hyvin kevyt ja helposti nautittava, kohtalaisen virkistävä olut, jossa lievä vetisyys ei mainittavasti haittaa. Sen sijaan oluen suurimmaksi kompastuskiveksi muodostuu hapokkuus, joka on melko hyökkäävää ja jotenkin kerrostuvaa, ja rupeaa helposti närästyttämään.

Mitenkään erityisen eksoottinen tai erikoinen olut ei ole kyseessä, pikemminkin Asahi Black on melko turvallinen ja perinteinen tulkinta tummasta lagerista, mutta sellaisena ei lainkaan hassumpi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s