Old Engine Oil

WP_20141114_008
Harviestoun Brewery, Englanti. Stout, 6%. Pullo, 0.33l.

Old Engine Oil tuli tutuksi Turussa, mainiossa Pippurimylly-ravintolassa. Tiesimme jo etukäteen, että tämä olut oli tullut Alkonkin valikoimiin, mutta paikallisessa Alkossamme se oli ollut jatkuvasti loppu. Heti kun bongasimme pari pulloa, piti ne ottaa parempaan talteen, jotta voisimme perehtyä tähän suorastaan loistavan ensivaikutelman tehneeseen stoutiin paremmalla ajalla oman kodin rauhassa. Tämä olut tuntuu muuten jakavan mielipiteitä siitä, mitä tyyliä se edustaa – pullossa lukee black ale, Olutopas.info sekä RateBeer.com kutsuvat tätä old aleksi, Untappd porteriksi, kun taas Eronson kutsuu tätä Öl Från Fat & Flaska -kirjassaan foreign stoutiksi, ja Alko puolestaan luokittelee sen kategoriaan porter & stout, kuten myös maahantuoja Diamond Beers. Me päätämme kutsua tätä stoutiksi koska Erittäin Pätevä Syy.

Nimensä veroisesti olut on öljynmusta – edes valoa vasten ei näy punertavaa häivähdystä. Olut on jotenkin paksun oloinen – kenties syy on nimessä, mutta tulee mieleen raakaöljymäinen tahmea paksuus. Oluen vaahtokukka on paahteisen tumma, kohtalaisen nopeasti haihtuva, ja katoaa melkein kokonaan pahemmin jälkiä jättämättä. Tuoksu on tumma, täyteläinen ja paahdettu, sekä tumman suklainen ja mausteinen, ikään kuin erittäin tummaa chilisuklaata. Myös alkoholi on tuntuvasti läsnä tuoksussa, vaikkei Old Engine Oil kuudella volyymiprosentillaan kovin vahva edes ole. Savuisiakin sävyjä on mukana, mutta tuoksussa humalaa ei aisti juuri lainkaan.

Suutuntumakin on erittäin täyteläinen, tuhti ja kermaisa. Old Engine Oil on kohtalaisen hapokas, ja tämän ansiosta olut tuntuu melkein paisuvan suussa, kuin paineilmakermavaahto. Maussa on, toisin kuin tuoksussa, ihan selvästi humalaa, mutta suurimman osan huomiosta vie tumman paahteinen, voimakas leipäinen maltaisuus, ikään kuin hiukan palanutta ruisleipää. Maussa tummuus tulee nimenomaan leipäisessä ja todella, todella tumman kahvin muodossa, ei niinkään suklaan. Myös lakritsisia sävyjä on havaittavissa. Paahteisuutta korostaa kuivan puumainen humalointi, joka ei todellakaan sisällä sitrusta tai hedelmäisyyttä, vaan on nimenomaan mahonkilautoja ja eebenpuuta. Jälkimaku on melko kevyt, mutta humalan kuivuutta jää kyllä pitkäksikin aikaa kummittelemaan suuhun. Maussa kuivuus, paahteisuus ja mämmimäinen makeus ovat erinomaisessa tasapainossa, tehden oluesta tanakan ja tuhdin, makurikkaan ja runsaan, mutta silti helposti nautittavan eikä liian haastavan. Eli sanalla sanoen: loistavan.

Old Engine Oil paljastuu siis tarkemmassakin syynissä aivan erinomaiseksi porteriksi, jossa on aidosti omaa luonnetta, mutta ei tavalla joka tekisi oluesta väärällä tavalla haastavan tai vaikeasti nautittavan. Päinvastoin, eräs Old Engine Oilin suurimmista vahvuuksista on se, kuinka helppo se on – ilman että se uhraa piiruakaan mausta tai luonteesta.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s