Ola Dubh 12yo Special Reserve

WP_20141206_006
Harviestoun Brewery, Skotlanti. Old Ale, 8%. Pullo, 0.33l.

Harviestoun nousi Old Engine Oilin myötä erittäin kiinnostavien panimoiden listalle, vaikka aikaisemmin testaamamme markettivahvuinen bitteri nimeltään Bitter & Twisted ei ainakaan silloin ollut mieleemme (pitänee antaa uusi mahdollisuus). Kun Alkossa sattui silmään viskitynnyreissä kypsytetty musta ale Harviestounilta, niin eipä sitä oikein voinut sinne jättää. Tämä olut on siis kypsytetty tynnyreissä jossa on aikaisemmin kypsytetty Highland Parkin 12yo single malt-viskiä. Highland Park ei kylläkään nauti aivan a-luokan arvostusta Ummikko M:n silmissä (M on siis se joka tietää viskeistä edes vähäsen), mutta so not: katsotaan mitä skottipanimo on saanut aikaiseksi! Sivuhuomautuksena mainittakoon että muutamia viskitynnyreissä kypsytettyjä oluita olemme maistelleet, eikä vielä erityisen maistuvaa sellaista ole tullut vastaan.

Vaikka pullossa ei niin mainita, on oluen pohjana käytetty mainiota Old Engine Oilia, ja Ola Dubh tarkoittaakin ”mustaa öljyä” tuolla skottein ihmeellisellä ja kauniilla mongerruksella.

Melko nätisti muttei erityisen runsaasti vaahtoava olut on mustaa, olemukseltaan oikeastaan Old Engine Oilin identtinen kaksonen, kuten voikin odottaa. Vähä vaahto on nopeasti laskevaa ja mokkaisaa, jättäen pientä mutta melko tiivistä röpelöä lasin pinnalle. Väri on tosiaan musta sellaisella syvän pähkinäisellä, poltetulla tavalla: mitään ei näy läpi edes valoa vasten. Olut vaikuttaa myös melko vähähappoiselta. Tuoksu on viinaisa, pohjaan poltetun paahdettu, ja paahdetun maltaan alla on myös mämmistä makeutta. Tuoksu on melkein hiiltynyt, ja siinä on voimakkaana Old Engine Oilin pippurisuutta. Tuoksukin on oikeastaan sama kuin Old Engine Oilin, mutta selvästi tymäkämpänä. Pippurisuus jää oikein asumaan nenään, ja vähän polttelemaankin – viskisyys siis antaa lisäpotkua oluelle, mutta pohjana oleva Old Engine Oil on silti olemuksessa se dominoiva juttu.

Pähkinää. Chiliä. Tämä polttelee suussa, mutta polttelun alla on hyvin makeaa joskin papumaisen puumaisella tavalla karvasta maltaisuutta. Myös viskiä voi maistaa etenkin maun loppupuolella, mutta hyvin pitkälti tämä maistuu samalta kuin Old Engine Oil – mikä tarkoittaa myös sitä että tämä on ihan pirun mainio olut. Yksinkertaistaen voisikin kutsua tätä ”Imperial Old Engine Oiliksi”, eli tuplasti tanakammaksi versioksi tuosta mainiosta mustasta oluesta, eikä tämä yksinkertaistus millään tavalla tee vääryyttä tai väheksy Ola Dubh 12yo:n mainiota makua tai luonnetta. Vaikka perusosa mausta onkin siis Old Engine Oil, antaa viskitynnyristä mukaan tarttunut viskin maku eksta-annoksen pippurisuutta, tehden tästä oikein hienon vaihtoehtoisen tulkinnan Old Engine Oilista, joka tasapainon sijasta vie makua tyylikkäästi pippurisen mausteiseen ja puumaisen kuivaan suuntaan. Hienoa on myös se, että Ola Dubhin kohdalla viskisyys ei ole yhtä kuin savuisuus, vaan tässä painotetaan pikemminkin tiettyjen skottiviskien nahkaisan kuivaa pippurisuutta, joka tuo melkeinpä mieleen tulisesti maustetun beef jerkyn.

Ola Dubh 12yo on aivan erinomainen olut – ei sitä sen yksinkertaisemmin voi sanoa. Nyt tuli vastaa se eka viskiolut, jossa viski maistuu ja joka on myös erinomaisen laadukas. Harviestoun luottaa Old Engine Oilin toimivuuteen ja siihen että viski osaltaan antaa sille lisäpotkua ja osaltaan painottaa tiettyjä Old Engine Oilin makuja sillä tavalla että Ola Dubh 12yo tuntuu aidosti erilaiselta vaikka silti tutulta – ja onnistuu loistavasti.

Mahtiolut.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s