Sex Panther & Centennial Ipa

WP_20150109_002
Sex Panther: SanTan Brewing Co., Yhdysallat. Porter, 6.9%. Tölkki, 0.355l.
Centennial IPA: Founder’s Brewing Co., Yhdysvallat. IPA, 7.2%. Pullo, 0.355l.

Lisää jenkkijuomaa vuorossa, tällä kertaa vain toinen Teksasin paketista, eli Arizonalaisen SanTan Brewing Co.:n seksikäs Sex Panther. Toinen on yleensä niin loistavan Founder’sin IPA, jota löytyy sekä tölkissä että pullossa Alkosta. Tölkkejä tuli Texasista tosiaan pariton määrä, joten piti ostaa kaveriksi kolmannelle jotain, ja mikäs sen parempaa kuin laadukkaan jenkkipanimon tuotos.

Suklaiseksi porteriksi Sex Panther on väriltään yllättävän kevyt: tummaa se toki on, mutta siinä on selvä punertavan mahonkinen häivähdys, ja siitä näkee jopa vähän läpi. Olut ei myöskään erityisemmin vaahdonnut, joten aika kevyen ensivaikutelman olut antaa. Centennial IPA puolestaan on melko tyypillisen IPA:n oloinen: kuparisen kirkas, täyteläisen ja siiderimäisen hedelmäisen värinen, runsaahkosti poreileva olut.

Suklaalla maustetuksi porteriksi Sex Panther on myös oudon tuoksuinen: siinä aistii ruismallasmaista tuoksua, joka antaa oluelle hyvin epäsuklaamaista terää. Mukana on myös kuivaa, aavistuksen pistävää taloussuklaan tuoksua, mikä nyt ei ehkä ole ihan sitä mitä suklaisalta oluelta toivoo. Myös kevyttä, hiukan Kindermunamaista sävyä on mukana. Ihan ei nyt onnistu Sex Panther ulkoisilta seikoiltaan vakuuttamaan. Centennial IPA puolestaan jatkaa voittomarssiaan: tuoksu on upean hedelmäisen raikas ja makea, mutta siinä on selkeän greippimäinen, karvas sävykin mukana, ja nämä kaksi ovat aivan loistavassa tasapainossa. Siinä on samalla lupaus kunnon kuivaavasta potkusta, mutta myös trooppisen virkistävästä raikkaudesta. Oikein vesi herahtaa kielelle tästä upeasta tuoksusta!

Vahvuudestaan huolimatta Sex Panther on ihan aavistuksen vetinen ja ohut, mutta hapokkuuden alla on alkuun ihan miellyttävää, kevyttä suklaisuutta mutta nopeasti siihen kehittyy outo, lakritsitoffeemaisen ylitahmea, suolaisen napakan makea maku, joka hyvin nopeasti peittää kevyen suklaisen häivähdyksen alleen. Vähän tulee Hopeatoffee mieleen, joskaan ei yhtä hyvänä. Suklaisaa tai kovin seksikästä tästä ei millään saa – Barry Whiten tai Isaac Hayesin sijasta mieleen tulee joku lähikapakan seitkytluvun retrodiscon lievän niljaisa sekundaromeo joka kaiken lisäksi hörppii taskumatista jotain halpaa salmiakkikossua aina välillä.

Vaikka Centennial IPA ei ehkä lunasta läheskään kaikkia tuoksun tekemiä lupauksia, on se silti ihan menettelevä IPA – ei ihan kärkikastin IPA, mutta mestarien liigan runkosarjassa ihan kunnioitettavalla joskin melko vaatimattomalla paikalla. Maku on vähän vaisumpi sekä greippisessä karvaudessaan että hedelmäisessä makeudessaan kuin tuoksu, se on hiukan valjunpuoleinen ja siitä jää jotenkin harmillisen taskulämmin fiilis. Maku painottuu tuoksua selkeämmin humalan karvauteen, ja sitä ikävä kyllä hiukan liian sameassa ja tunkkaisessa muodossa. Jälkimaku on odotetusti melko pitkä ja tasapainoisen tasaisesti hiipuva, kevyen kuivaava humalan karvaudessaan, mutta melko varovainen kuitenkin. Founder’sin olueksi pettymys, se on pakko todeta.

Tällä kertaa kävi niin ettei kumpikaan ollut ihan täysosuma: Sex Pantherin maku ei ole suklaata juuri nähnytkään, ja rupeaa ajan myötä yhä enenevissä määrin maistumaan yskänlääkkeeltä, ja Centennial IPA on ikävä kyllä selkeästi heikoimpia ellei peräti heikoin Foundersin olut jota olemme maistaneet: se on vaan jotenkin innottoman ponneton ja sen takia valju kokemus.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s