Gingerbread Stout

WP_20150123_012
Buffalo Bayou Brewing Co., Yhdysvallat. Stout, 10%. Pullo, 0.76l.

Makumatka umpitunneloiden läpi Teksasin jatkuu! Meer Koebelin tarjoaman eurooppahenkisen vaalean oluen ekskursion jälkeen palaamme syvän etelän tummien salojen äärelle, vuorossa samaisen panimon Gingerbread Stout, joka kymppivolttisena ja näemmä viskitynnyreissä kypsytettynä lupailee melkoisen rankkaa kyytiä (tai siis, Untappedin mukaan olisi jatkokehitetty viskitynnyrissä kypsytetystä oluesta).

Väriltään olut on, kuten tyylille ja näin tuhdille oluelle sopii, tumma. Hyvin tumma, musta peräti. Reunoilla on vähän ruskeaa, mutta jopa stoutien asteikolla tämä on sieltä tummemmasta päästä. Tummahkon mokkainen vaahto, jota ei ylen määrin muodostunut ja sekin katosi hyvin nopeasti, vain korostaa oluen mustuutta. Nimensä veroisesti Gingerbread Stout tuo mieleen piparin: päällimmäinen tuoksu on piparitaikinaa varten keitetyn siirapin yököttävän makea tuoksu, jonka päällä on reilusti mausteisuutta mutta myös ripaus yrttisyyttä sekä tuoreita havuja. Havuisa yrttisyys tuo mieleen nuoruuden nuhataudit, kun isoäiti käski laittamaan Vicks-voidetta nenän alle. Jouluisan massiivinen tuoksu, josta on kuitenkin vaikea erotella erityisen maltaisia tai humalaisia sävyjä. Tuoksussa siirappi ja mausteet dominoivat, ja käyvät välillä niin ylitsevuotaviksi että tekee melkein pahaa. Melkein.

Maku jatkaa siitä mihin tuoksu loppui: perinteisen stoutmaisuuden sijasta tässä on tujua, siirappista piparitaikinamaisuutta, ripaus makean maltaista saaristolaisleipää ja suorastaan glögimäistä mausteisuutta; nyt emme puhu mistään pahvipurkista tulevasta mehusta, vaan aidosta tavarasta joka on tehty viinistä ja kaiken lisäksi terästetty reilulla annoksella jotain miestä väkevämpää. Ja siinä onkin ehkä tämän mustan kullan suurin ongelma: korkea alkoholiprosentti tekee tästä juomasta reilusti polttelevan, raskaan ja suoraan sanoen haastavan tavalla joka ei ole ainoastaan hyvä. Pohjimmiltaan Gingerbread Stout on kuitenkin tyyliin ja mausteisuuteensa nähden yllättävän helppo ja jopa kevytkin: alkoholin polttelua lukuun ottamatta tämä sujahtaa helposti kurkusta alas eikä rampauta makunystyröitä kovin pahasti. Ikävä kyllä se alkoholi tosiaan polttelee kurkussa hyvin tuntuvasti…

Gingerbread Stout ei ikävä kyllä sijoitu kovin korkealle sijalle pääosin erittäin kovalaatuisen Ameriikan paketin oluista: toinen jouluinen olut, Yule Shoot Your Eye Out, oli ehkä aavistuksen kiinnostavampi maultaan, kun taas muut tummat ovat olleet muuten vain miellyttävämpiä oluita. Ei tämäkään mikään kehno ole, mutta matkatoverit nyt vaan olivat astetta kovempia tapauksia.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s