Aecht Schlenkerla Rauchbier Fastenbier 2015

WP_20150404_005
Brauerei Heller Bamberg, Saksa. Savuolut, 5.5%. Pullo, 0.5l.

Schlenkerlapääsiäinen jatkuu! Nyt vuorossa on Rauchbierin Fastenbiervariantti, jota pullotettiin tänä vuonna ensimmäistä kertaa. Ilman sen suurempia jaaritteluita oluen kimppuun…

Väriltään Fastenbier on hyvin samankaltainen yleisemmän Märzenvariantin kanssa: erittäin tumman rubiininpunainen olut, joka vaahtoaa äärimmäisen nätisti jättäen ohuen pysyvän kerroksen kuohkeaa ja kermaista vaahtoa oluen pinnalle. Fastenbier häivähtää ehkä aavistuksen enemmän mahongin suuntaan kuin Märzen, mutta hyvin samankaltainen se on.

Vaikea sanoa tekeekö nenä tepposet, mutta voimakas savuntuoksu tuntuu Fastenbierissä vähemmän tervaiselta ja enemmän juuri vanhan, erittäin kuivan puun savuntuoksulta. Kyllä sitä tervaakin vähän on, mutta tuntuu että se on Märzenissä korostuneempi. Muuten tämä on kyllä aikalailla samaa kuin Märzenissä, eli ks. edellisen postauksen luonnehdinta tästä upean savuisasta, täyteläisestä ja nautinnollisesta tuoksusta.

Maku noudattelee samoja linjoja kuin ulkoinen olemus: kyllä tämän samaksi savuolueksi tunnistaa kuin Märzenin, mutta siltikin Fastenbier on joillain tavoin selkeästi erilainen, vaihtoehtoinen tulkinta klassikosta. Savuisuus on aavistuksen kevyempää ja siinä on korostuneempia palvikinkkumaisia sävyjä, ja humalaa on enemmän, vaikka ei nyt kuitenkaan mitenkään hirveän runsaasti. Sen verran kuitenkin, että siihen kiinnittää huomiota. Jälkimakukin on hiukan kuivakkaampi kuin Märzenissä, ja humalan katkero pykälän verran korostuneempaa. Myös rungossa on aavistus enemmän katkeroa kuin Märzenissä, mikä osaltaan vaimentaa savuisuutta. Pääosin Fastenbier on kuitenkin myös maultaan hyvin samankaltainen kuin Märzen, ainakin siinä määrin että jos Märzenistä tykkää niin kolahtaa tämäkin. Ja jos ei tykkää, niin voi epäillä että omassa makuaistissa on jotain vialla. Kandeis mennä lääkäriin, kaveri.

Fastenbier on sekä tarpeeksi erilainen että riittävän samankaltainen erinomaisen Märzenin kanssa: se on yksinkertaisesti loistava olut, ja Märzenin ystäville tarjoaa vaihtoehtoisen, hiukan kevyempisavuisen ja toisaalta aavistuksen humalapainotteisemman tulkinnan vanhasta klassikosta. Niin hieno kuin Fastenbier onkin, täytyy kuitenkin sanoa että kyllä Märzen on sittenkin vielä piirun verran parempi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s