Humala Padrun

WP_20150424_005
Óllenaut Pruulikoda, Viro. IPA, 7.0%. Pullo, 0.33l.

Vielä yhdet virolaiset oluet löytyi kaapista, ja ne pitikin juoda hetimiten pois – parasta ennen on jo ensi kuussa. Parasta Ennen pvm: ah mikä ihana tekosyy juoda alkoholia!

Hyvin samea ja IPAksi melko tumma olut kaatuu lasiin erittäin runsaasti vaahdoten kuohkean hapokasta vaahtoa joka ei laskeudu kokonaan, vaan asettuu hiljalleen n. sentin paksuiseksi kerrokseksi. Asettuessaan se myös jättää runsaasti pitsiä lasin reunalle. Väriltään olut on hiekkaisan harmaanruskea ja tosiaan hyvin, hyvin samea. Selkeästi siis suodattamaton. Myös punertavia sävyjä väristä löytyy. Tuoksu on IPAksi yllättävän runsasmaltainen – itse asiassa mallas on ensimmäinen asia mihin kiinnittää huomion. Osaksi tietenkin koska näin vahvana sitä ei usein IPAssa ole! Yllättävän kevyt mutta selkeä humala on tietenkin se toinen pääainesosa tuoksussa. Vaikka etiketissä lukee American IPA, vie tuoksu ajatukset brittiläiseen suuntaan kiitos tasapainoisen humaloinnin ja vahvan maltaisuuden. Humala on kirpeän raikasta, kevyen havuista ja sitruksista, eikä jenkkityylin kissanpissioverkilliä. Mukava tuoksu.

Vaikka mallas on maussa pienemmässä roolissa, on se kuitenkin siinäkin selkeästi läsnä aavistuksen hiekkaisen sameana ja tunkkaisena, ja tuo oivaa tasapainoa muuten melko karvaalle maulle. Siinä missä tuoksu vei ajatukset ehkä enemmän brittein saarille, on maku kyllä enemmän jenkkityylistä vaikka humala ei dominoi niinkään makuna kuin kuivaavuutena. Humalan maku on mukavan mehuisaa, raikasta ja kesäisen sitruksista, mutta jälkimakuun mentäessä se muuttuu tuhdin karvaaksi kuivaavudeksi, joka jää pitkäksi toviksi asustelemaan suussa vaatimaan uutta kulausta tätä melko mainiota nestettä. Maltaisuus pitää rungon tukevana ja tarpeeksi voimakkaana, jottei humala missään vaiheessa saa totaalista niskalenkkiä. Hyvän tasapainonsa ja mukavan monivivahteisuutensa ansiosta Humala Padrun on persoonallinen jos nyt ei ehkä kuitenkaan uniikki IPA, ja menee heittämällä parempaan puoliskoon IPA-oluista ellei peräti parhaaseen kolmannekseen. Aika kova väite kun ottaa huomioon kuinka kovia tyylilajin edustajia maailmasta löytyy, mutta Humala Padrun on pienimuotoisella tavalla yllättävän kova! Se ei ole mitenkään radikaalisti lajia uudistava, mutta tasaisen laadukas taidonnäyte.

Maltainen, raikkaan hedelmäinen mutta katkeran humalainen Humala Padrun on selkeästi paras kolmesta Viron oluesta, joita Ummikko N toi tuliaisina. Siinä missä saman panimon Suitsu Porter ei oikein kolahtanut, onnistuu Humala Padrun vakuuttamaan senkin edestä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s