Oppigårds Everyday IPA

WP_20150618_007

Oppigårds Bryggeri, Ruotsi. IPA, 4.6%. Pullo, 0.33l.

Kesä on tullut, ainakin sateen määrästä päätellen, ja siksipä onkin aika siirtyä kesäisen oluen pariin – ja mikäs sen kesäisempää kuin IPA! Ruotsalainen Oppigårds on entuudestaan tuttu toisen IPA:n, India Tributen kautta, ja nyt on vuorossa markettivahvuista Everyday IPA:aa.

Tuoppiin olut kaatuu niukalti vaahdoten, mutta jättää ihan herkullisen joskin pienen pitsikerroksen juoman pinnalle. Väriltään olut on kalpean kultainen, jopa siiderimäinen, sekä melko kirkas. Se ei vaikuta ylen hapokkaalta, mutta poreilee jonkin verran kuitenkin. Tuoksu on tietenkin humalapainotteinen ja melko katkera, kuin oikein kirpeä appelsiini jossa on paljon sitä valkoista möhnää. Ja nimenomaan appelsiininen, ei greippinen. Humala on lihaisaa sorttia, ei niinkään havuisaa tai yrttistä. Tuoksun ja ulkoisen olomuodon yhdistelmä lupailee karvaan katkeraa mutta silti samalla virkistävää ja ehkä raikastakin makukokemusta – katsotaan oliko karvoihin katsomista!

No, oli kyllä. Maku ei ihan hirveän kauas tuoksusta eksy: appelsiinia tässä erittäin humalapainotteisessa oluessa on, ei greippiä tai kuusenkerkkää. Humala on mehukasta mutta silti karvasta, ja siinä on kevyttä kuivahumaloinnin vivahdetta vaikkei olut ole kuivahumaloitu – mutta etiketissä mainostetaan uutta valmistustapaa jossa humala lisätään eri vaiheessa kuin perinteisissä oluissa, joten ehkä tämä tulee siitä? Humalassa on jyrkempi terä kuin monissa muissa tämän kaltaisissa melko raikkaissa ja kevyissä IPA-oluissa, mikä on ihan hauska sivujuonne. Terä kuitenkin taittuu melko varhaisessa vaiheessa, ja jälkimakuun mentäessä maku on tasoittunut juurikin APA/session IPA-akselille eli mehuisaan, raikkaaseen humalan hedelmäisyyteen. Aivan kuten nimi antaa ymmärtää. Jälkimaku on melko mieto mutta kuitenkin hiukan kuivaava; sekin tuo appelsiinin mieleen. Appelsiinia tässä on vilauteltu koko ajan, ja totta onkin että Oppigårdsin Everyday IPA on terävyyden ohella ehkä vähän yksioikoinen olut. Jännä terä pelastaa oluen kasvottomudelta ainakin melkein; muuten Everyday IPA pysyttelee mukavasti mukisematta kurkusta alas menevien, ei ehkä kovin monimutkaisten mutta vastapainona ehdottomasti nautittavien IPA-oluiden joukossa. Oluen ei se kaikkein omaperäisin, mutta omaa silti tarpeeksi luonnetta jottei aivan hukkuisi samankaltaisten joukkoon.

Kesäinen Everyday IPA on ehkä jopa yllättävän vahva lisä markettivahvuisten, kevyiden ja helppojen IPA- ja APA-oluiden joukkoon. Tätä tulee melko varmasti ostettua toiste!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s