Maku Brewing Savuporter

WP_20150711_005

Maku Brewing, Suomi. Savuporter, 5.9%. Pullo, 0.33l.

Tuusulalaisen Maku Brewingin oluita on pikkuhiljaa ujuttautunut lähi-Citymarkettimme hyllyihin, mutta ensikosketus ko. panimon tarjontaan tulee kuitenkin Alkon kautta; taannoisilla käsityöläisolutviikoilla osana erikoisvalikoimaa oli Tuusulalaisten Savuporter, joka on nyt suurennuslasin alla.

Melko tylsän etiketin takaa kaatuu tuoppiin niukasti vaahtoavaa mustaa kultaa: paksuhkoa, mustaa ja melkein läpinäkymätöntä. Valoa vasten näkyy ihan pieni punan häivähdys. Tuoksu ei ole erityisen savuisa, vaan pikemminkin tuhdin paahtunut ja tervaisa. Tumman maltaan tuoksu on terävänpuoleinen, ja tuo ehkä ohimennen mieleen oatmeal stoutin. Hiukan lakritsia tervan seasta löytyy myös. Ihan mukava tuoksu, mutta ei aivan mitä savuporterilta odottaisi!

Mausta savua löytyy aavistuksen verran, mutta vieläkin luvattoman ohuesti savuporterille. Pääpaino on rakeisen terävässä, makeanpuoleisessa tummassa maltaassa jossa on pieni palaneen sävy – kuin kärtsännyttä mämmiä. Maku kärsii myös rungon ohuudesta: tummassa oluessa kuuluisi olla enemmän potkua ja tuhtiutta kuin tässä oluessa, jonka maku on loppujen lopuksi melko kevyt ja jopa varovainen. Savuporteriksi Savuporterista ei oikein ole, eikä muutenkaan kuninkuusluokan kisailijaksi, mutta silti ihan juotava olut on kyseessä. Jos tämä olisi markettivahvuinen, voisi sitä varovaisesti kehaistakin sillä mittapuulla, mutta A-kaupan tuotteena tämä ei millään ole parhainta A-luokkaa. Jälkimakukin on sekä hento että mitäänsanomattoman epämääräinen: siinä on ihan kevyesti katkeroa, mutta enemmän vain sokeroidun makeaa suun kuivaavuutta – kuin lämmintä sokerilimpparia olisi juonut.

Ikävä kyllä Savuporter jättää hiukan kylmäksi: se on liian ohut ja kevyt ollakseen nimensä veroinen, eikä muutenkaan onnistu olemaan mitenkään mainittavan arvoinen tumma. Toisaalta, kun ottaa huomioon että Maku Brewing perustettiin vasta 2014, ei tämä tämmöiseksi alkutaipaleen yritelmäksi ole lainkaan toivoton tapaus. Monta perusasiaa on kohdallaan, ja vaikkei Maku Brewingin Savuporteria voi ylistää, vaan lähinnä keskinkertaiseksi todeta, on se olut josta on hyvä lähteä kehittelemään syvällisemmän makukokemuksen tarjoavia tummia oluita.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s