Kentucky Breakfast Stout (KBS) 2015

WP_20150710_007

Founders Brewing Co., Yhdysvallat. Imperial Stout, 11.2%. Pullo, 0.355l.

Tämä olut tuli ja meni Alkosta hujauksessa – nelisensataa pulloa tuli monopolipuljuun myyntiin, ja ne menivät alle viikossa. Meitä lykästi ja saimme melkeinpä viimeiset pullot kiitos kätyrin avustuksen. Sinänsä Founders ei panimona välttämättä ole sellainen että sen oluita tarvitsisi metsästää Gary Mooren kanssa korkealta ja matalalta, mutta… no… pitihän nää saada. Parhaimmillaan Founders tekee erinomaisia oluita, mutta vastapainona harmillisen usein lieviä tai vähän suurempiakin pettymyksia kuten vaikkapa melko köykäinen Centennial IPA. Hyvin vahva jenkkistout ei tyylinäkään ole suosikkejamme, mutta… no… pitihän nää saada.

Tuoppiin olut kaatuu väkevälle stoutille tyypillisesti vähäisesti vaahdoten, mutta paksun ja öljyisän tuhtina. Se poreilee äänekkäästi, ja parin millin mokkaisa vaahtokerros katoaa nopeasti. Väriltään olut on, tietenkin ja kuinkas muuten, mustaa kuin Darth Vaderin bokserit. Jos ne nyt ovat mustia, voimme kuvitella hänet söpöissä sydänkuvioisissa boksereissa. KBS on siis musta, ei sydänkuvioinen. No niin. (Emme ole ehtineet maistamaan ja jo ovat jutut tätä tasoa…)

Tuoksu leviää lasista laajalle omia aikojaan, tätä kirjoittaessa tuoppi on tuossa muutaman kymmenen sentin päässä mutta tuhdin tumma, makea ja mausteinen tuoksu on aistittavissa tänne asti. Kun nenän vie tuopin reunalle aistii ensimmäiseksi lämmintä makeansuolaista tuoretta lakritsitoffeeta, tummaa suklaata, tummapaahdettua kahvia ja kevyesti mämmistä maltaisuutta. Alkoholia tuoksussa on, mutta voltteihin nähden ei niin voimakkaasti kuin voisi kuvitella. Humalaa tuoksusta on turha lähteä erityisemmin etsimään, mitä nyt ehkä kuviointina alkoholisen tuoksun reunalla, eikä lasista tuoksutellessa löydy myöskään erityisen paljon mausteisuutta, vaan pikemminkin juuri paahdetun tummaan nojaavaa suolaista makeutta. Bourbontynnyreissä kypsytetty olut tuo tuoksultaan sopivasti muttei liikaa mieleen makeanpuoleisen bourbonin, esim. klassisen Jack Danielsin. Lämmetessä bourbonin tuoksu korostuu.

Maussa sitä bourbonia vasta onkin – alkoholi korventaa suussa ja kurkussa alusta loppuun juuri bourbonin makean terävällä tavalla. Kahvi maistuu myös selvästi, mutta yleisesti ottaen maku ei ole yhtä tumma kuin olemus ja tuoksu, eikä yhtä täyteläisen tuhti; alkoholisuus tekee mausta ohuemman ja terävämmän kuin voisi tuoksun perusteella olettaa. Runko on jopa vähän liiankin ohut. Suolaista, lakritsista makeutta löytyy mausta, kuten muitakin sävyjä, mutta liiankin dominoivana elementtinä on nimenomaan imelän makea liköörimäinen bourbon-tyylin alkoholisuus. Tätä juodessa tulee oikeastaan miettineeksi että yhtä hyvin voisi mennä viinakaapille ja ottaa lasillisen Jack Danielsia – sen sentään kuuluukin maistua bourbonilta.

KBS on olut joka avaa pelin mallikkaasti, mutta kompastuu omaan väkevyyteensä alta aikayksikön. Tämä ei ole ensimmäinen kerta kun Founders sortuu tähän – esim. humalarikas tumma Dark Penance oli myös liian mahtava omaksi hyväkseen. Voisi siis kait sanoa että Founders kärsii vähän mammuttitaudista tummissa oluissaan. KBS on hypeään heikompi olut – vahvuutensa takia.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s