Affligem Blonde

WP_20150821_004

Alken-Maes, Belgia. Belgityylinen vaalea ale, 6.8%. Pullo, 0.3l.

Kesäisen laivaretken satoa tämäkin, eli olutpuolella hyvin heikosti varustetun Viking Linen M/S Känniördäyksen Tax Freen valikoimissa oli tasan yksi belgiolut ja se oli tämä. Halpaa kun oli, otimme pari pulloa semmoisessa ”on tän pakko olla parempaa ko Kohvi”-hengessä, ja ehkä voi odottaa jopa Grimbergeniä parempaa tai ainakin sen tasoista belgi- tai ”belgi”-olutta.

Lasiin Affligemin vaaleaverikkö kaatuu runsaasti ja hapokkaasti vaahdoten, mutta kuohkea ja ilmava vaahto katoaa nopeasti jättäen n. sentin paksuisen, epätasaisen ja marenkisen vaahtokerroksen kalpean olkisen, kohtuukirkkaan oluen pinnalle. Väriltään olut on tosiaan melko kalpea, mutta siinä on lievää oranssin ja punaisen häivähdystä. Tuoksu on itse asiassa aika kiva: se tuo mieleen saisonin ja vehnäoluen turpeassa hedelmäisyydessään ja kevyessä kermaisuudessaan. Ehdalta belgiltä tämä tuoksuu, vaikka tuoksu onkin ehkä aavistuksen kevyenpuoleinen; Affligemin tuoksu ei varsinaisesti täytä sieraimia tulvivalla turpeisuudella, mutta antaa kuitenkin kuulua itsestään. Kiva yhdistelmä raikkautta ja kevyttä maaseudun tuoksua.

Maku kärsii liiasta hapokkuudesta ja melkoisesta ohuudesta. Hapokkuus ikävä kyllä vain korostaa ohuutta ja tekee sekä mausta että suutuntumasta liian kulmikkaan. Ohuuden alla on aika perusbelgityylin vaaleaa alea kevyin saisonvivahtein, eli ylikypsää hedelmäisyyttä ja kuivaa syysheinää. Lievän tunkkainen, hiivaisuuteen vivahtava sävy on melko voimakkaana maussa, jossa on myös ikävää pahvisuutta. Ei nyt mitenkään kamala maku, muttei myöskään virtaviivainen eikä erityisen miellyttävä. Affligemin Blonde on auttamattomasti liian ohut, kulmikas ja karkea ollakseen muuta kuin turhake. Maku ei edes ole raikas tai virkistävä!

Loppujen lopuksi Affligem häviää myös Grimbergenille: ei sekään erityisen korkealuokkainen olut ole, mutta sentään suunmukainen ja helposti nautittava. Affligemin Blonde puolestaan silittää vähän liikaa vastakarvaan vaikkei yökötyksiä aiheutakaan; perusmaku on ihan siedettävä, mutta karkeus ja ohuus muodostuvat kompastuskiviksi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s