Hitachino Nest Espresso Stout

WP_20160116_001

Kiuchi Brewery, Japani. Stout, 7%. Pullo, 0.33l.

Japani. Nousevan auringon, animen, mangan, lonkeropornon ja pikkuhousuautomaattien maa. Tulee sieltä oluttakin, ja muuta kuin Sapporoa ja Asahia. Siitä todisteena tämäniltainen oluemme, kahvipapuja käyttäen valmistettu, erityisen hienolla etiketillä varustettu stout.

Kauniisti vaahtoava olut on väriltään musta – taas kerran, kuinkas muutenkaan kun on stout kyseessä. Vaahto, jota tulee usean sentin kerros, on alkuun tumman ruskeaa ja luonteeltaan kuohkean ilmavaa, mutta pikkuhiljaa kadotessaan sekä vaalenee että tiivistyy. Lopuksi oluen pinnalle jää muutaman millin paksuinen, epätasainen, tiiviin kermaisa ja mokkaisen värinen vaahtokerros joka on omiaan antamaan tuhdin vaikutelman oluelle.

Nätti tuoksu on tumman paahteinen ja todellakin kahvinen… ei niinkään espressomainen kuin pohjaan palanut perinteinen tummapaahtokahvi. Selkeitä hyvin tumman suklaan sävyjäkin löytyy, sekä kärähtänyttä leipäisyyttä. Lämmetessä mukaan hiipii aavistus erittäin vahvaa, nimen mukaista espressomaistakin kahvisuutta. Pääosin melko perinteisiä stoutin tuoksuelementtejä siis, mutta erittäin mainiosti yhdisteltynä. Kauniin tasapainoinen tuoksu ei mene liiallisuuksiin sen enempää kahvisuuden kuin paahteisuudenkaan osalta.

Ulkoiset seikat lupaavat hyvää.

…ja maku lunastaa. Espresso Stout on tyylinsä edustajaksi kevyenpuoleinen, mutta oikealla tavalla: ei ohut, ei vetinen vaan juotavan helppo. Tämä lienee maussa olevan makean juonteen ansiota, joka antaa väkevälle kahvisuudelle hiukan cappucinomaista luonnetta. Suklaisuutta mausta ei hirveästi löydy, mutta kahvipapukarkkimaista lempeää tummuutta löytyy. Hiukka rakeista terävyyttä maussa on myös. Jälkimaku on Espresso Stoutin heikoin osanen; laimean ohut ja lyhyt jälkimaku ei tee kunniaa varsin maukkaalle rungolle. Espresso Stout on nimensä veroinen juoma, maussa kahvisuuden dominoima, ja lämmetessään myös espressomaisuus pääsee nousemaan pinnalle.

Espresso Stout ei ole lainkaan pöllömpi tapaus, tai itse asiassa on hyvinkin pöllö tapaus kiitos etiketin, ja kohtalaisen kevyenä mutta silti täyteläisen maukkaana stoutina sopinee hyvin myös ihmisille joille tummista tummimmat oluet eivät oikein kolahda.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s