Uus Maailm

WP_20160408_001

Põhjala, Viro. IPA, 4.7%. Pullo, 0.33l.

Kaiken maailman Alkon pienpanimopääsiäishapatusten jälkeen siirrymme nyt hetkeksi markettien hyllyille ja tähän mennessä liki moitteettomasti kiitettäviä meiltä saaneen virolaisen Pohjalan pariin: sydäntä oikein lämmitti kun lähimarketistamme löytyi tämän loistopanimon jo hyväksi todettua Uus Maailm-IPA:a. Se, että sydän lämpiää kun näkee olutta kielii ehkä jostain vähemmän mairittelevasta, mutta emme halua (uskalla) miettiä sitä vaan keskitymme nyt tähän olueeseen…

Uus Maailm vaahtoaa kaatovaiheessa runsaasti höttöistä vaahtoa, mutta höttöisyydestään huolimatta se ei katoa kovin nopeasti: vielä usean minuutin kuluttua oluen pinnalla on epätasainen ja ohutkin mutta silti kestävä kerros vaahtoa. Lasin reunoille jää kaunista pitsiä. Väriltään olut on samean veriappelsiininen, oranssi jossa on reilu häivähdys punaa. Sameus ja tummuus antavat oluen olemukselle pientä tuhtiutta.

Tuoksu on melko perus-IPA, mutta kauniisti niin: raikkaan mutta reilun katkeroinen, virkistävän sitruksinen ja hiukan simainen: pientä hiivaisuuttakin tuoksusta löytyy, muttei siinä määrin että Uus Maailm tuoksuisi ummehtuneelta. Erinomaisen ja esimerkillisen tasapainoinen IPA-tuoksu jossa katkero ja raikas hedelmäisyys löytävät liki täydellisen tasapainon. Voisi sanoa: tältä IPA:n kuuluu tuoksua.

Mausta voisi sanoa pitkälti sitä samaa: tältä IPA:n kuuluu maistua. Ei Uus Maailm mikään kovin pioneerimainen, tuntemattomia korpimaita kartoittava olut ole, mutta näin hienosti jo tallattuja polkuja pitkin ei kovin moni IPA kulje. Maussa päällimmäisenä on toki humalan tuntuva katkeroisuus, mutta se ei ylly liian kuivaavaksi missään vaiheessa. Edes jälkimausta ei muodostu erityisen kuivaa, vaan sekin on hyvässä tasapainossa. Katkeroa tasapainottaa aavistuksen samea hedelmäisyys, eikä Uus Maailm ei ole niinkään raikas kuin määrätietoisen kevyt: pientä hiivaista tunkkaisuutta mausta löytyy, sekin oikein mukavasti toimivalla tavalla.

Uus Maailm on tervetullut uudehko nimi maitokauppojen hyllyillä: kerrassaan erinomainen kevyt, sessiokäyttöönkin soveltuva IPA joka on aivan varmasti omiaan piteneviin ja lämpeneviin kevätiltoihin.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s