Foil Hat B Weisse

WP_20160611_001

Suomenlinnan Panimo, Suomi. Berliner weisse, 4.9%. Pullo, 0.5l.

Alkon keväisen pienpanimokampanjan satoa nautitaan yhä, tosin nyt rupeavat hedelmät käymään vähiin. Vuorossa yleensä melko vaatimattomalle tasolle yltäneen Suomenlinnan Panimon Foil Hat, aavistuksen epätavallisemman, happaman Berliner weisse -vehnäoluttyylin edustaja. Vinkeän värinen Foil Hat on maustettu mustaviinimarjalla, mikä määrittää erittäin paljon oluen makua ja olemusta.

Tavoistamme poiketen aloitamme huomiot tuoksusta, sillä heti korkin sihahdettua auki erittäin voimakas odööri täyttää tilan. Etäältä tuoksu on tymäkän mustaviinimarjamehukonsentraattimainen: marjainen, hapan mutta myös makea. Tuopista tuoksutellessa happamuus korostuu, tuoden mieleen punaviinimarjan tai puolukan; makeat sävyt ovat huomattavasti vaimeammat näin tuoksutellen. Myös tujaus vahaista ruusumaisuutta, kuin ruusupotpurri, on läsnä tuoksussa. Tuoksu on melko omintakeinen, eikä perinteisiä oluen aspekteja tahdo tästä löytää, mutta sehän on ns. par for the course kun Berliner weissestä puhutaan.

Ulkonäöltään kaadettaessa runsaasti vaahtoava olut on mehumainen: syvän punainen, täyteläisen oloinen, hapokas. Alun runsas vaahto jättää jälkeensä ohuen pysyväisen kerroksen; väriltään vaahto on vaaleanpunaista, ja höttöisen hapokasta koostumukseltaan – oikeastaan täysin samanlaista kuin mustaviinimarjamehun vaahto. Kohtuu herkullisen näköinen olut.

Sama tarina jatkuu maussa: mustaviinimarjamehultahan tämä hyvin pitkälti maistuu. Alkuun maku on melko makea, mutta sitten yhtäkkiä happamuus ponnahtaa esille ja tuntuu melkein siltä kuin olisi sitruunaa puraissut. Ajan mytötä happamuus kuitenkin onneksi tasoittuu, tai ehkä makunystyrät vain tottuvat siihen. Vaikka Foil Hat toki on hyvin mehumainen, löytyy dominoivan mustaviinimarjaisuuden alta runkoa tukevoittavaa maltaisuutta, joka osaltaan vähentää makukokonaisuuden mehumaisuutta. Jälkimaku on lyhyt, ja hyvin mehumainen sekin.

Foil Hat on hapanolueksi miellyttävän helppo tapaus juoda, ja siinä yhdistyy tyylin luontainen vaativuus marjamehun nautittavuuteen. Yleensä kylmäksi jättänyt Suomenlinnan Panimo on foliohatullaan onnistunut tekemään nautittavan, ns. noviisiystävällisen vaativan tyylilajin edustajan.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s