Finestkind IPA

WP_20160712_001Smuttynose Brewing Co., USA. IPA, 6.9%. Pullo, 0.355l.

On tässäkin syy ostaa olut: etiketti ei ole vain hauska, vaan siitä on kaksi variaatiota, joiden melko hienovaraisen eron bongaamisessa menee hetki – mutta jotenkin sen huomatessaan ilostuu enemmän kuin ehkä olisi aihetta. Ja on sitä paskempiakin syitä ostaa olut, kuten esimerkiksi että ”se oli halpa” tai ”khyllä mhä vhielä yhhdden othan”. Etenkin tuo jälkimmäinen on usein virhe. Uskokaa pois.

Lasiin Finestkind kaatuu kivasti vaahdoten melko tyypillistä IPA-vaahtoa, eli runsasta, marenkista, tarttuvaista, melko nopeasti haihtuvaa ja nättiä pitsiä jättävää. Koulukirjaesimerkki nätistä vaahdosta. Pysyväiskerros on epätasainen ja ohuenpuoleinen. Väriltään olut on aika tyypillinen, nätti, kirkkaanpuoleinen IPA: kullanpunertavan oranssinen väriltään, ei täysin läpinäkyvä muttei toisaalta myöskään siitä sameimmasta päästä. Hyvät arvosanat väristäkin.

Pojot kotiin myös tuoksusta. Humala on mandariinista ja makean hedelmäistä, ja sen rinnalla on kosolti toffeemaista, rasvaisen tahmeaa makeutta. Lievää pähkinäisyyttäkin löytyy, eikä Finestkindin tuoksu ole pistävä vaan pikemminkin hiukan imelä mutta silti sitruksinen. Oikein kiva tuoksu, ja aidosti vähän erilainen.

Samoin kuin tuoksu, on makukin hiukan erilainen kuin perus-IPAn. Maustakin löytyy pähkinäisyyttä ja tahmeaa makeutta, joka vie ajatukset brittialeen. Humalointia on reilusti, mutta se ei ole samalla tavalla katkeroista kuin mitä jenkki-IPAlta on tottunut odottamaan, vaan karvaan kuivaavaa samalla kun se on mandariinimaisen hedelmäistä. Sukkamehuaspektia tästä ei löydy lainkaan, vaan rungossa jöötä pitää brittihenkinen makeus, joka taittuu tyylikkäästi kohti pitkää, maukasta ja mukavan matalan intensiteetin humalointia: kyllä jälkimaku kuiva on, kerrostuessaan aika reilunkin, muttei yhtä hyökkäävä kuin monella lajitoverillaan. Finestkind on mukavan pehmeä IPA.

New Hampshiren suttunenät ovat valmistaneet oikein oivan, hiukan normista poikkeavan jenkki-IPA:n, jonka suurimmaksi miinukseksi muodostuu melko voimakas alkoholin maku. Muuten tässä on tyylikäs ja suunmukainen IPA: ei ehkä se maailman moniulotteisin olut, muttei missään nimessä tylsä, ja sekä helposti nautittava että nautinnollinen.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s