Skøre Elg

WP_20160812_001

Svaneke Bryghus, Tanska. Tumma lager, 5.7%. Pullo, 0.5l.

Svaneken tumma lager Oktober Fest todettiin joku kerta aivan mainioksi tummaksi lageriksi, mutta ikävä kyllä samaisen panimon APA (vai oliko se AIPA?) oli suuri pettymys. Kun Alkoon tuli toista tanskalaispanimon tummaa lageria, ei vaihtoehtoja oikeastaan ollut: testaukseen piti ottaa. Tyylikkäällä, muotoon leikatulla etiketillä varustetut Svaneken pullot erottuvat aina edukseen, ja Skore Elgillä – hullulla hirvellä – on myös harvinaisen tyylikäs värimaailma. Pulloon ulkonäöstä siis pisteet kotiin!

Lasiin tämä tumma ellei peräti musta lager kaatuu mukavasti vaahdoten höttöisen kevyttä vaahtoa, joka nopeasti katoaa liki kokonaan, jättäen ohuen ja epätasaisen pysyväisen kerroksen sekä hiukan pitsiä lasin reunoille. Väriltään olut on hyvin tumma, jopa musta, mutta valoa vasten näkyvä colamaisuus kertoo että kyse ei kuitenkaan ole porterista tai stoutista. Tummaksi lageriksi tuhdin oloinen silti, which is nice.

Jo kaataessa leviää kauniin maitomainen tuoksu, ja lähempää tuoksutellessa sitä ei voi kuin ihailla. Voisi melkein olla joku milk tai sweet stout kyseessä, niin kaunis on maitomaisen makeuden ja paahteisen tummuuden sekoitus Skore Elgissä. Ajatukset menevät myös todella tummien tsekkilagereiden luo. Kerrassaan mahtava tuoksu, josta löytyy sekä kahvin, maidon että paahtuneen maltaan sävyjä oikein toimivassa paketissa.

Eräs ensimmäisistä asioista joihin kiinnittää maussa huomiota on se, että humala tuntuu siinä selvemmin kuin tuoksussa. Poistaessaan makeutta humala tekee oluen mausta ruisleipämäisemmän kuin tuoksusta- melkein kuin Reissumies! Siltikin maitomaista makeuttakin löytyy rungosta, joskin hiukan taustalta, ja kokonaisuus kallistuu enemmän makeuteen kuin karvauteen. Jos jotain pientä napistavaa Skore Elgistä haluaa löytää, niin ei haittaisi jos runko olisi hiukan tuhdimpi, mutta on tämä näinkin oikein oivallinen, hiukan tsekkeihin kallistuva muttei silti välttämättä tyylipuhdas tumma tsekkilager. Toisaalta juuri kritisoimamme keveys tekee Skore Elgistä helposti nautittavan juoman, joka sopii moneen tilanteeseen aina ruokajuomasta seurusteluolueksi. Jälkimaku on ruisleipäinen ja viipyilevä, muttei erityisen vahva.

Hullu hirvi on oikein oivallinen tumma lager, joka on tyylilleen uskollinen: nautittavan muttei ikimuistoista kokemusta tarjoava hyvä muttei elämää isompi olut. Kaikin tavoin suositeltava olut kuitenkin.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s