25 Dodici

wp_20161229_004

Birra Del Borgo, Italia. Talviolut, 8%. Pullo, 0.33l.

Viimeistä viedään, eli italialaisen Birra Del Borgon 25 Dodici -niminen, rusinoita ja appelsiininkuorta käyttäen valmistettu talviolut. Dodici on kaksitoista, eli oluen nimi on siis jouluisasti 25.12.

Lasiin tummanruskea olut, jossa on mahonkisia ja kastanjaisia punan sävyjä, kaatuu niukahkosti vaahdoten. Pysyväiskerros vaahdosta on minimaalinen ja epätasainen, pientä pitsiä jää kuitenkin lasin reunoille. Tuoksu on alkoholinen, tumman hedelmäinen, aavistuksen tunkkainen ja vähän käynyt barleywinemaisella tavalla. Kevyt appelsiinin häivähdys tuo tervetullutta raikkautta tuoksuun.

Maku on kuin rusinainen barley wine, aavistuksen kärjistetysti sanottuna. Rusinaisuus tuntuu maussa, etenkin jälkimaussa, ja rungossa on samanlaista ällömakeaa hedelmäistä maltaisuutta kuin barley winessä tai muissa ”vanhoissa ja tuhdeissa” oluttyyleissä (old ale, tripel jne.), mutta 25 Dodici ei ole yhtä tuhti kuin vaikkapa barley wine. Alkoholi ei tunnu kovin vahvasti maussa, mutta eipä tunnu myöskään appelsiini. Ikävä kyllä 25 Dodici on vähän väliinputoajamallin olut: liian kevyt ollakseen barley wine/tripel/old ale -tyylien tavalla hyvä, muttei silti mikään perusnautittava tumma talviolut vaan ylikypsän vivahteen takia hiukan vaativampi. Siten 25 Dodici ei oikein sovi kumpaankaan laariin, ja jää hämmentävän yhdentekeväksi lopetukseksi Saveur Bieren vuoden 2016 joulukalenterille.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s