ReDankulous

wp_20170224_096

Founders Brewing Company, Yhdysvallat. Red ale/Imperial IPA, 9.5%. Pullo, 0.355l.

Pienpanimokamppiksen oluet saavat hetken odottaa vuoroaan, sillä nyt on tarkan syynin alla mainion Foundersin ReDankulous… miksi nimi viittaa huumeisiin, sitä emme tiedä, sillä ainesosiltaan ihan perusolut on kyseessä. Etiketin mukaan siis. No, tiputetaan sitä märkää ja kassellaan mitä tulee…

Lasiin ReDankulous kaatuu nättinä. Väri on syvän kastanjainen ja rubiininpunainen, täyteläinen ja kesäisesti valossa kimmeltävä. Vaahtoa on aluksi runsaasti, useita senttejä, mutta pikkuhiljaa se haihtuu epätasaiseksi, ohueksi kerrokseksi pinnalle, jättäen myös kivasti pitsiä lasin reunoille. Tuoksu on maltainen, käyneen tuhti, ylikypsä ja jopa mädänneen makea. Se ei vie ajatuksia IPA:aan laisinkaan, vaan tuo mieleen tuhdin mallaspohjan omaavat, korkeavolttiset alet. Tämä koska tuoksun humalointi on erittäin hentoa, tekisi mieli sanoa jopa olematonta, mutta vähän sitä löytää reunoilta kun oikein etsii. Hiukan yllättävää, kun etiketin mukaan IBUja on 90.

…Vaan eipä humalaa maustakaan oikeastaan löydy. ReDankulousin suutuntuma on erittäin paksu, aivan kuin hiukan vetistä velliä joisi, ja on muutenkin tuhti, mutta pehmeä ja oikeastaan varsin nautinnollinen. Humalaa ei oikein löydy kuin jälkimausta, eikä siinäkään kovin voimakkaana, joskin aavistuksen kerrostuen kun olutta hörppii. Maku on tuhti, sorainen, maltainen, ylikypsä ja ylilyöty; IPAaa enemmän tulee mieleen North Coastin Red Seal Alen tyyliset jenkki-red alet. Humala tuntuu poreilevan pinnan alla: aina välillä se on melkein nousemassa esiin, mutta uppoaa sitten takaisin. Humalan rooli on kuitenkin tärkeä joskin näkymätön: sen ansiosta ReDankulous on tuhtiudestaan huolimatta melko helposti juotava.

Pakko se on nostaa hattua taas kerran Foundersille: oikein hyvän, vaativan mutta sopivan juotavan oluen ovat taas tehneet.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s