Kratti

wp_20170303_001

Panimo Hiisi, Suomi. Saison, 5.5%. Pullo, 0.33l.

ReDankulousin jälkeen jatkamme muilla kuin pienpanimokampanjan olusilla, pitkälti koska parasta ennen -päiväys ehti mennä kuunvaihteessa. Nyt on vuorossa yleensä vahvoihin suorituksiin yltäneen Panimo Hiisin saison, jonka valmistuksessa on käytetty mustaviinimarjaa ja puolukkaa.

Äänekkäästi poreileva olut vaahtoaa kaatovaiheessa jonkun verran, mutta hapokas ja höttöinen vaahto ei ole kestäväistä sorttia: oluen pinnalle jää vain ohut valkea rengas. Väriltään olut on täyteläisen ja syvän puna-oranssi, samea ja olemukseltaan paksuhko. Tuoksu on tuhti, kuiva ja hapan: Kratin tuoksussa on paljon yhtäläisyyksiä oikein kuivan omenasiiderin kanssa. Marjaisuus iskee sieraimiin syksyisen kirpeänä, tässä haistaa pakkasyöt ja kuuran peitossa olevat pudonneet lehdet. Alkuun vahva tuoksu laantuu nopeasti oikeastaan melko miellyttäväksi.

Hapanta on, sanoi Ummikko oluesta. Tähän kuva Ummikoiden naamoista norsunulkosynnyttimillä. Maku tuo mieleen mummolasta aina löytyneiden kukkapotpurrien tuoksun, samanlaista vahvaa happamuutta ja kirpeää, kuivaa kukkaisuutta tässä on. Kylmänkirpeästä marjaisuudesta aistii ainakin mustaviinimarjan melko selkeästi, eikä puolukkaakaan tarvitse kauaa etsiä. Lopulta Kratti ei ole niinkään hapanolut kuin kirpeä olut: toki se kallistuu hyvin selkeästi happaman puolelle, mutta kyllä se naaman kurtulle vetävä kylmä kirpeys on Kratin ”se juttu”.

Mikäli kirpeät hapanoluet kolahtavat, ei Kratti ole lainkaan heikompi tapaus. Ummikoista toinen tykkää siis tosi paljon, toinen pystyy juuri ja juuri juomaan puolet pienestä pullosta.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s