Young’s London Stout

WP_20170520_001

Charles Wells Brewery, Englanti. Stout, 5.2%. Pullo, 0.5l.

Young’s – tai oikeammin Charles Wells Brewery – on panimo, jonka tuotteita on harmillisen niukalti saatavilla Suomesta. Mainiota Young’s Double Chocolate Stoutia saa kuta kuinkin jokaisesta Alkosta ja muutamista ravintoloista löytyy erittäin hyvää Special London Alea, mutta esim. Young’sin Bitter on poistunut Alkon valikoimista aikapäiviä sitten. Joten kun ämmempi Ummikoista, eli Ummikko N meni työmatkalle Viroon ja löysi lisää Young’s -nimikkeen olutta, niin pakko ostaa se oli suunnaton.

Lasiin väriltään yönmusta olut (jossa ehkä hiven erittäin tumman mahonkista vivahdetta) kaatuu tämänvahvuiselle tummalle alelle melko tyypillisesti vaahdoten, eli muutaman sentin paksuinen vaahtokruunu joka laskee n. millin paksuiseksi, epätasaiseksi kerrokseksi. Jättääpä se pientä kivaa pitsiä lasin reunallekin. Tuoksu on makea, maltainen ja salmiakkinen: paahtunut, suolainen mutta silti makea, täyteläinen, rikas ja erittäin miellyttävä. Harvoin on itse asiassa tullut näin vahvan salmiakkisen tuoksuista stoutia/porteria vastaan, mukaanlukien salmiakilla maustetut sellaiset!

London Stoutin valmistuksessa on käytetty kauraa, ja maun rungosta sen huomaa: mukana on rakeista, aavistuksen puuromaista makua, joka kuitenkin taittuu lakritsisuuteen melko nopeasti. Maun paahtuneisuus on pehmeää, melkeinpä hellävaraista. Maku on lämmin ja pehmeä, suuntuntuman ollessa suorastaan samettinen ja jopa kuohkea, ja kokonaisuus on erittäin täyteläinen sekä makunystyröitä hellivä. Ei tämä stoutien saralla mikään uniikki makukokemus ole, mutta se ei poista sitä faktaa että erittäin laadukas ja nautittava olut on kyseessä.

Jotenkin Young’s -brändistä, poislukien Double Chocolate Stout, on jäänyt sellainen mielikuva, että se on Fuller’sin hiukan altavastaajana oleva kisakumppani. Monesta Young’sin oluesta pystyy sanomaan suoraan minkä Fuller’s -oluen kanssa se on kilpasilla, eikä London Stout ole poikkeus: Fuller’sin London Black Cab Stoutin kanssa on enemmän kuin ohimenevää sukulaisuutta. Ei tämä sen veroinen ole – vaan mikäpä olisi? – mutta silti erittäin mainio, volteiltaan varsin maltillinen brittistout on kyseessä. Kannattaa napata talteen jos vastaan sattuu.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s