Mud City Stout

WP_20170702_001

Sadler’s Brewery, Englanti. Stout, 6.6%. Pullo, 0.5l.

Kesä on tummien oluiden ystävälle vähän nihkeää aikaa, sillä moni ravintola supistaa etenkin porterien ja stoutien tarjontaa tuolloin, tehden tilaa vaaleille oluille, jotka mielletään kesäisiksi. Onneksi Ummikoiden Maaginen Olutkaappi ™ pitää aina sisällään myös kosolti tummaa kultaa siltä varalta että sitä tekisi mieli – ja tekeehän sitä.

Sadler’sin Mud City on valmistusaineidensa puolesta suorastaan täyteen ängetty: on raakakaakaota, vaniljatankoa, kaurahiutaleita ja vehnää niiden perinteisten tummien maltaiden ohella. Ainakin ulkoisesti Mud City Stout lunastaa ainesosien lupaileman täyteläisyyden: olut kaatuu lasiin mukavasti vaahdoten paksua, hiukan mokkaista vaahtoa joka kuitenkin laskee nopeasti jättäen vain ohuen kerroksen oluen pinnalle, ja väriltään olut on musta – vain suoraan valoa vasten näkyy pieni mahonkisuuden häivähdys. Tuoksusta löytyy sekä kaakaota että vaniljaa, kallistuen selkeästi Sam Smith Chocolate Stoutin kaltaiseen makeuteen. Tuoksu ei erityisen raskas ole, mutta täyteläinen, riittoisa ja valloittava.

Siinä missä tuoksu oli käytännössä kokonaan makeutta, on maku huomattavasti monipuolisempi. Vaniljan tuomaa rasvaista makeutta löytyy, mutta myös tumman, makeuttamattoman kaakaon kuivuutta, lakritsimaista suolaista makeutta, ja kaiken alla kauraisan rakeista paahtuneisuutta. Lakritsin höystämä vaniljaisuus on sekä maun rungossa että jälkimaussa se päällimmäisin elementti, mutta muitakaan ei joudu varsinaisesti etsimään, vaan ne ovat hyvin helposti löydettävissä. Maku ei silti ole erityisen monipuolinen, sillä se ei kehity juuri laisinkaan tuopin huvetessa, vaan samat kortit pysyvät pöydällä alusta loppuun.

Mud City Stout on sinänsä oikein hyvä makeaan taipuva stout, mutta loppujen lopuksi sen makumaailma liippaa niin läheltä suklaa- ja/tai sweet stouteja, että sitä tulee tahtomattaankin vertailleeksi esim. jo mainittuun Samuel Smithin Organic Chocolate Stoutiin tai St. Peter’s Cream Stoutiin… eikä Mud City ihan samaa kaliiberiä näiden kanssa ole. Toisin sanoen ihan hyvä olut, mutta kun parempiakin on yhtä helposti tai helpomminkin saatavilla, ei loppujen lopuksi ole kovin montaa syytä juoda tätä toiste.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s