Oranki

aviary-image-1515185123657

Birra Amiata/Kallio Brewery, Italia/Suomi. Saison, 6%. Pullo, 0.75l.

Ummikot pitävät pientä taukoa Foodistin umpitylsästä olutjoulukalenterista, sillä huomasimme että olutkabinetissa on useampi jo tovi sitten vanhaksi mennyt olut – joten juodaanpa niitä pois jonon häntäpäästä tässä välissä!

Nyt on vuorossa Birra Amiatan ja Kallio Breweryn yhteistyönä syntynyt punertava saisontyylinen Oranki, joka oli osa yhtä tahi toista Alkon kampanjaa. Kallio Brewery on aikaisemminkin tehnyt yhteistyöoluita italialaisen Birra Amiatan kanssa, ainakin jo aiemmin tässä blogissa arvioitu Lura-sahti on moisen yhteentulemisen hedelmä, ja oli kohtalaisen onnistunut sellainen.

Lasiin Oranki kaatuu reiluhkosti muttei älyttömästi vaahdoten aavistuksen mokkaista, marenkista vaahtoa joka laskee kyllä nopeasti n. sentin paksuiseen pysyväiskerrokseen, mutta jättää reilusti nättiä pitsiä lasin reunalle. Väriltään erittäin samea Oranki on pronssinen, enemmän rusehtava kuin punertava vaikka pullon kyljessä lukee ”red ale”. Paksun värinen ja oloinen.

Valmistuksessa on käytetty appelsiininkuorta ja korianteria, ja mausteisuus tuntuu tuoksussa. Siitä löytyy kukkaisuutta, marjaisuutta ja ripaus koleaa raikkautta, mutta myös saisonin heinäisyyttä ja pienen pieni ripaus ladon tunkkaisuutta. Ei suuria tunteita herättävä, mutta ihan pätevä tuoksu.

Maussa kiinnittää ensiksi huomiota pihlajanmarjaisaan happamaan karvauteen ja kirpeyteen. Suutuntuma on hyvin kuohkea, mikä korostaa edellämainittua piirrettä maussa ja tuo täyttävää paksuutta sekä kuivuutta makuun. Pihlajanmarjan alta löytyy lievän pistävänmakuista kuivaa heinäisyyttä, ripaus olkista rasvaisuutta ja kuivaa, potpurrimaista kukkaisuutta. Jälkimaussa on puumaista, vähän hiivaistakin humalaa. Makukokonaisuus on alkusyksyinen; mieleen tulee kuiva heinä, kuivuneet puista pudonneet lehdet, maan tuoksu, syysauringon viimeiset lämpimät säteet. Saisonina Oranki ei ole hapan eikä makea, vaan tyylille aavistuksen poikkeavasti kuiva – kuiva on se yksittäinen sana, joka parhaiten kuvailee Orangin maun eri aspekteja.

Oranki on pääosin ihan onnistunut olut, jossa on mielenkiintoista jos nyt ei vallan ainutlaatuista makumaailmaa, mutta ei silti mikään mullistavan mainio ja huikea olut. Pikemminkin ehkä sitä sarjaa oluita, joita juo ihan mielellään kerran muttei hingu lasiinsa toiste. Sen verran tuhdin makuinen olut on, että 0.75l:n pullosta riittäisi ainakin kolmelle, jopa neljälle hengelle aivan tarpeeksi suuret lasilliset.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s