Jotain Stoutia?

aviary-image-1534016433904

Maku Brewing, Suomi. Stout, 3.9%. Tölkki, 0.33l.

Porter ja stout ovat kaksi tyyliä jotka harvemmin ovat yhtään mistään kotoisin mietoina; harva alle 6% alkoholipitoisuuden menevä porter tai stout on hyvä, ja usein miedot tyylien edustajat ovat paitsi vetisiä myös yksioikoisia. Tuntuukin hassulta että nyt kun kaupparajaakin nostettiin lähtee Maku Brewing yrittämään onneansa tällä saralla, ja vielä harvinaisen miedolla stoutilla: alle neljän prosentin ei mene juuri yksikään stout (Orkneyn Dragonheadkin on tasan 4%). Eli tämänhän on oltava aivan pirun hyvä, eiköstä juu?

Ainakin Jotain Stoutia? on totaalisen vaahtovammainen. Vähään aikaan ei ole tullut vastaan yhtä runsaasti ylivaahtoavaa olutta; kaatovaiheessa millin verran olutta täyttää lasin vaahdolla, ja tämä runsas, saippuainen ja vähän tummertava, höttöinen vaahtokerros katoaa rasittavan hitaasti. Väriltään olut on musta, valoakaan vasten ei hirveästi muuta väriä näy. Melko miedosta tuoksusta löytyy tummaa paahtuneisuutta, ripaus tuorelakua ja toinen mokoma palanutta kumia. Mitäänsanomattomaan taipuva tuoksu.

Tuoksun mitäänsanomattomuus kantaa täysin mitoin makuun. Ohut ja laimea Jotain Stoutia? maistuu lähinnä pohjaan palaneelta kahvilta jossa on ripaus edellä mainittua kumia. Kitkerä jälkimakukin tuo mieleen liian kauan pannussa lilluneen kahvin. Hyvin yksioikoinen maku on myös; tässä on ilmiselvästi palaneisuuteen asti menevällä paahtuneisuudella yritetty paikata rungon ohuutta. No, eihän se kovin pitkälle kanna.

Maku Brewing ei ikinä ole onnistunut vakuuttamaan meitä tuotoksillaan. Jotain Stoutia? on siis vain yksi yhdentekevä, keskinkertaista heikompi olut lisää panimolta. Kyllä kai tätä joisi jos ei muuta olisi tarjolla, mutta vaikea nähdä sellaista tilannetta tulevan vastaan, joten tokkopa koskemme tähän enää.

2 Comments Lisää omasi

  1. Dubliner sanoo:

    Eikös Irish Dry Stoutit yleensä ole siellä 4% hujakoilla? Mausta en ota kantaa kun ei ole tuttu olut.

    1. redbraces sanoo:

      Tottapa turiset, hyvä huomio. Pikaisella tarkistuksella näistäkin tämä on heppoisin maistamamme, tosin vain 0.1% kaulalla melko mitäänsanomattomaan Murphysiin.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s