Porridge Bullet

aviary-image-1534535818377

Pohjala, Viro. Strong ale, 11.9%. Pullo, 0.33l.

Ensikosketuksemme Virolaiseen Pohjalaan tapahtui jo monta vuotta sitten, ja merkittävää kyllä ei panimo ole vieläkään liiaksi leipääntynyt tai taantunut kuten monelle muulle panimolle on tapahtunut. Laatukin on pysynyt hyvänä. Panimon ydinosaamista tuntuvat olevan tummat ja vahvat oluet, mutta myös muut tyylit taipuvat Viron pojilta.

Nyt arvostelussa oleva Porridge Bullet on osa Cellar Series -sarjaa, jonka voisi ounastella tarkoittavan kellarissa rauhassa kypsytettyjä oluita. Huomattavan vahva (liki 12%!) olut onkin tynnyrikypsytetty, mutta millaisissa tynnyreissä – sitä ei tarina kerro.

Breakfast aleksikin tätä kutsutaan etiketissä – mahtaa tulla hyvä päivä jos sen aloittaa pullollisella tätä! Tulee mieleen Dean Martinin heittämä vitsi: ”I feel sorry for you people that don’t drink. I mean, ’cause when you wake up in the morning, that’s as good as you’re gonna feel all day.”

Mutta, olut.

Lasiin Porridge Bullet kaatuu paksuna ja hyvin niukasti vaahtoavana. Pysyväiskerrosta ei ole lain, ja kaatovaiheessa suklaisen tummaa vaahtoa on muutaman millin verran. Väriltään olut on lähinnä porter-tason musta, vaikka eräänlaista epämääräistä ruskeutta oluessa on. Ehkä enemmän mielikuvan tasolla. Tuoksu on aivan älyttömän jyty ja viinainen; paahtunut; palaneen mallasleipäinen; tumman suklainen; kahvinen; makea. Ja: suorastaan erinomainen. Pohjala ydinosaamisensa ydinytimessä.

Juotunakaan olut ei petä. Suutuntuma on paksu, tahmea, riittoisa, siirappinen ja öljyinen. Maku on aivan yhtä vahva ja päällekäyvä kuin tuoksu, ja siitä löytyy pitkälti samoja monipuolisia piirteitä: tahmean siirappista makeutta, makeuttamatonta suklaata, ripaus todella tummaa kahvia, vaniljaa, enemmän kuin vähän jotain makeaa, kermaista ja vahvaa alkoholia. Suuta, nielua ja vatsaa lämmittävä ellei peräti korventava olut lämmittää myös sydäntä: tämähän on aivan hemmetin hyvä olut. Todellakin, kuten jo todettu: tämä on Pohjalaa tekemässä sitä mitä Pohjala tekee parhaiten.

Vahvuutensa ja päällekäyvän luonteensa takia Porridge Bullet on ehdottomasti vaativa olut, mutta myös äärimmäisen palkitseva. Vaikka tyyli ei pullon tai esim. Untappedin mukaan ole (imperial) stout, löytyvät lähimmät makuverrokit nimenomaan siltä saralta – ja niiden ystäville Porridge Bulletia voi varauksetta suositella. Yhdestä 0.33l pullosta riittää hyvin kahdelle.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s