Cheers From Suvisaaristo

on

IMG_20200118_230056

Espoon Oma Panimo, Suomi. Saison, 5.5%. Pullo, 0.5l.

Tähän se Fingerporivitsi Suvisaariston munasta.

Koska elämme ikuisen syksyn talvessa, lienee vain sopivaa nauttia yleensä syksyllä erityisesti maistuvasta oluttyylistä eli saisonista – tosin yleensä saison maistuu henkisesti parhaalta syysauringon viimeisissä lämpimissä säteissa, ei ikuisen sadesyksyn pimeässä Mordorissa. No, jospa Suvisaaristo toisi vähän rustiikkista aurinkoa ankeuteen?

Mukavan höttöisesti muttei liiallisesti vaahtoava Cheers From Suvisaaristo on väriltään mallia huolestuttava pissi: oranssinpunertavankeltainen ja samea. Että jos outputtina on tämmöistä, niin lääkäriin. Inputtina ihan kivan värinen kuitenkin, punertavat sävyt kertonevat valmistuksessa käytetyistä vadelmista ja mustaviinimarjoista. Pysyväinen vaahtokerros on nätti, vähän saippuamainen n. puolen sentin, sentin kruunu. Tuoksussa on pohjalla saisonin heinäistä kuivuutta jopa lievän hernemäisenä, päällä tuntuvasti vadelmaa (muttei ylen makeana) ja ohimennen vähän sitä mustaviinimarjaakin. Varsin kiva tuoksu.

Erittäin höttöinen suutuntuma peittää alleen kaikki maut suorastaan liiankin tehokkaasti. Alkuun olut ei maistu muulta kuin vaahdolta ja poreilulta. Pikkuhiljaa alta paljastuu vadelmaisuutta, pikemminkin karvaana kuin makeana – vattua, ei viljeltyä vadelmaa. Saisonmaisuutta löytyy alta kuivatun heinäisenä, hiukan kasvottomana. Yllättävää kyllä, höttöisyys ja vadelma yhdistyvät jälkimaussa jopa hiukan lakumaiseen makuun, kuin lakritsimarenki. Suvisaariston maun suurin ongelma on sen vaimeus ja hentous; jos sitä ei jää etsimään, menee se kokonaan ohi. Harmi, sillä tässä olisi oikeasti potentiaalia vaikka mihin.

Tähän mennessä hyvin vaatimattomiin tuloksiin yltänyt Espoon Oma Panimo ei tällä oluella vielä pankkia räjäytä, mutta selkeä askel oikeaan suuntaan tämä on. Suvisaaristossa on paljon puutteita ja siinä on parantamisen varaa, mutta siinä on myös selkeästi oikein tehtyjä asioita. Vadelma on hyvä lisä saisoniin, etenkin kun se ei ole sokeroidun makeaa, kertoen siitä että panimolla on ollut hyvää visiota tätä tehdessä. Harmillisesti Suvisaaristo jää vähän puolitiehen, mutta on se paljon parempi kuin heti alkutaipaleella kyrvähtäminen.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s