Delirium Tremens

on

IMG_20200327_230745

Brouwerij Huyghe, Belgia. Belgityylinen vaalea ale, 8.5%. Pullo, 0.75l.

Alkoihin on tullut pariakin eri Huyghen Delirium-sarjan olutta erittäin näteissä 0.75l isoissa pulloissa. Totta kai Ummikot nappasivat parit ikävää karkottamaan näinä aikoina. Delirium-oluissahan on kaksi tuotemerkinomaista ominaisuutta: vaaleanpunainen elefantti ja keraamisen näköinen pullo (eli lasipullo jossa on savenkaltainen päällyste). Delirium Tremens on Delirium-oluiden lippulaiva, joten toki arvioimme sen ensin.

Lasiin belgiklassikko kaatuu niukasti vaahdoten. Pysyväiskerros on niukka, epätasainen ja orgaanisen hiivainen. Väriltään olut on samean oljenkeltainen, lämmin ja rustiikkinen. Tuoksu on hurmaava: jossain makean saisonin ja belgityylisen witbierin holleilla. Makea, heinäinen, hedelmäinen, hennon appelsiininen, hiukan banaaninen. Todella raikas, täyteläinen ja mehuisa, houkutteleva tuoksu.

Suutuntuma on pirskahtelevan hapokas ja kuohkea. ”Maistuu belgiltä”, tuumasi toinen Ummikoista ja oli kyllä täysin oikeassa: juuri tältä vaalean belgialen tulee maistua. Tässä on kuivaa heinäisyyttä tai peräti olkisuutta, hedelmää, maltaisuutta, puumaista humalaa, sopivasti hiivaisuutta ja ripaus viinaisuutta – ei yllättävää ottaen huomioon oluen vahvuuden. Perinteisten oluttyylien hiivaista, hapanjuureen tehtyä leipäisyyttä tästä löytyy kosolti… sitä samaa, mitä voi aistia monesta perinteisestä oluttyylistä aina sahdista vahvoihin belgi- ja brittioluisiin, vaikka makuprofiilit muuten varsin erilaisia ovatkin. Varsin miellyttävä oluthan tämä kaikin puolin on, jos nyt ei kuitenkaan välttämättä paras vaalea belgiale kautta aikain. Sillä saralla riittääkin kovia kilpakumppaneita!

Belgioluista löytyy varmasti enemmän klassikkoja ja ikonisia oluita kuin missään muussa tyylissä – ainakin maan kokoon suhteutettuna. Delirium Tremens ansaitsee paikkansa klassikkojen joukossa sekä pullonsa hauskan, erottuvan ulkonäön takia, että sisällön laadun. Erinomainen olut.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s