Funeralopolis

on

IMG_20200320_230114

Laugar Brewery, Espanja. Russian imperial stout, 10%. Pullo, 0.33l.

Nyt soi tuomio yllä maan, hautajaissaatossa kaupungit vajoavat kuolemaan, kun koronakello raikaa, kuolon viikatteen tummaa taikaa. Juuri niin, Ummikotkin ovat eristäytyneet Ummikkovuorelle julistamaan tuomiota, tällä kertaa vuorossa bändiaiheinen Doom Series -sarjan Funeralopolis-olut: kunnianosoitus rankan psykedeliadoomin isolle nimelle Electric Wizardille.

Kymppivolttinen imperial. Kyllähän sen tietää millainen se on: hyvin niukasti vaahtoava, vailla pysyväiskerrosta, väriltään musta. Vähän tammista punaa valoa vasten. Kaatovaiheessa oli selkeää punaa oluessa, lasissa sitten synkkää kuin olutravintolan myyntitilastot tänä iltana. Tuoksu on tuhti, mausteinen ja makea: kahvia, kanelipullaa, suklaata, vaniljaa. Tulee mieleen Arnold’sin Spinnyt! Valmistuksessa onkin käytetty sekä tonkapapuja että etiopialaista kahvia, minkä huomaa tuoksusta. Mahtava tuoksu oluelle, jolle meillä on kovat odotukset: kaveripiirin keskiarvo tälle Untappedissa on kunnioitettavat 4.2. Ja kyllähän meillä on kavereita jotka hyvää olutta juovat.

Ja onhan tämä aivan älyttömän hyvä. Aluksi makuhuomiot ovat pitkälti samat kuin tuoksussa, mutta lähtevät nopeasti kehittymään isosti. Esiin nousee selkeä tuorelakumainen piirre, ja brittmäistä kuivaa, puumaista humalaa. Jälkimakuun taittuessa maku kehittyy komeasti kohti keskitummaa kahvisuutta. Tummuus, makeus ja vanilja yhdistyvät välillä jopa kookosmaiseksi, kun taas välillä olut maistuu aivan samalta kuin jo mainittu Spinny ja kahvi. Tuntuu oikeastaan siltä, että jokainen hörppäisy paljastaa jotain uutta Funeralopoliksesta. Nyt se maistuukin tummalta kaakaokahvilta. Vähän aikaa kun suussa pyörittelee niin löytääkin jopa tynnyrikypsytyksen kaltaisia piirteitä.

Kyllä, tämä on aivan todella hyvä olut – raskas, monipuolinen, vaativa, hitaasti salansa paljastava, siihen uhratun ajan rikkaasti palkitseva.

Funeralopolis on modernin imperial stoutin saralla kärkijoukkoa. Se ei ole itsetarkoituksellisen tuhti tai överi, vaan juuri sopivan stydi, keskittyen överiyden sijasta kompleksisuuteen ja maun kehitykseen. Ehdottomasti perehtymisen arvoinen olut. Seuraavalla tutkimusmatkalla autiomaahan Ummikoiden pitääkin hakea pari pulloa tätä kypsymään rauhassa parempina aikoina nautittavaksi.

Ja on muuten maailman paras bändiolut.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s