Byg Is Beautiful

on

IMG_20200509_2223178 Wired Brewing Co., Uusi-Seelanti/Moon Dog  Brewery, Australia. Barley wine, 11%. Pullo, 0.33l.

Ummikot tykkäävät vain yhden sorttisesta viinistä, ja se on paardiviina. Eikun siis barley wine. Ja oikeasti tykkäämme myös esim. rye winestä. Eli aika paska intro, mutta tälläinen tästä nyt tuli ja me kaikki joudumme sen kanssa elämään. Koita pärjätä, vaikka tajuutsä jätkä että sun elämäs on paskaa?

Australia ja Uusi-Seelanti eivät kumpikaan ole kovin isoina pienpanimokartallamme, joten on mielenkiintoista nähdä miten kaksi sikäläistä panimoa onnistuvat vaativassa muinaisessa brittityylissä. Ulkoisesti panimot ainakin onnistuvat: lasiin kaatuu äärimmäisen nättiä, kauniin n. puolen sentin paksuisen vaahtokerroksen komistamaa olutta. Väriltään ohraviini on kuparinen, vähän kalpea, todella kirkas ja kuulaskin. Todella nätti. Tuoksukin on just eikä melkein: viinainen, rusinainen, maltainen, leipäinen, makea, paksu ja tahmea. Olut on tammitynnyrissä kypsytetty, mutta ainakaan tuoksussa se ei erityisemmin tunnu.

Mausta tynnyrin löytää kuin Waldon konsanaan. Kuohkean suutuntuman alta rungosta löytää tammen piirteitä selkeästi kuivan puun aromeina, jotka taittavat viinaisuutta tehokkaasti. Maltaan makeus ja barley wineille ominainen rusinaisuus ovat hiukan tavanomaista vähäisemmässä roolissa, mutta etenkin ensiksimainittua kyllä aistii kovasti etsimättä. Tämän vaativan ja yleensä hyvinkin raskaan oluttyylin saralla Byg Is Beautiful on rungoltaan yllättävän kevyt, mutta jälkimaussa tuleva viinainen polttelu on tutun raskas. Ikävä kyllä tammen kuivuus, joka tuo myös mieleen klassisen brittihumaloinnin, ei oikein lennä tässä tyylissä. Se dominoi makua hiukan liikaakin, ja jättää kaipaamaan mallasleipämäistä makeutta. Näin ollen Byg Is Beautiful on barley winenä vähän yksiulotteinen ja kaipaisi lisää syvyyttä.

Ikävästi Byg Is Beautiful jättää kylmäksi: ei tämä huono olut ole, mutta kaipaisi makuun lisää syvyyttä ja kompleksisuutta. Nyt tämä maistuu enemmänkin tripel-vahvuiselta ESB:ltä kuin kunnon barley wineltä, aidolta ohrapirtelöltä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s