Andy & Fred’s Excellent Adventure, Vol. 1

on

Hoppin’ Frog Brewery, Yhdysvallat & Gänstaller Braumanufaktur, Saksa. Imperial (Baltic) Porter, 12.7%. Pullo, 0.355l.

Takaisin hyppysammakon hellässä huomassa – jatkamme De Bierliefhebberiltä tilattujen Hoppin’ Frogin vahvojen ja tummien läpikäymistä. Nyt on vuorossa satsin ainoa ei-stout, ja ainoa kollaboraatio-olut. Tämä on myös satsin ainoa lagerhiivalla valmistettu olut. Jännä nähdä vaikuttavatko nämä makuun millä tavoin – vai ollenkaan!

Lasiin Excellent Adventure kaatuu niukasti vaahdoten. Toisin kuin booriksissa, tooriksissa, dooriksissa ja mitä näitä on, on vaahto vaaleaa. Pysyväiskerros on vain ohut rengas lasia vasten. Oluen väri on musta. Tuoksu on vahva ja tumma. Siinä on imelää palanutta mallaslimppumaisuutta, siirappisuutta, ruisleipämäisyyttä ja pienoinen vivahde tuorelakua. Tulee hiukan mieleen tuhdimpi versio Koffin Porterista. Kyllä tässä selkeästi panimon muihin tuotteisiin erilainen tuoksumaailma ainakin on – mutta loistava yhtä kaikki!

Suutuntuma on tahmean paksu. Ensihörppäisyllä lakumaiset piirteet ovat vahvana esillä – jopa liitulakumaiset. Mukana on myös kosolti hyvin makeaa mutta samalla yllättävänkin karvasta, poltettua tummuutta – kuin kärähtänyt tumma leipä. Jokseenkin vahva olut polttelee nielussa runsaasti, ja suorastaan turruttaa kielen. Onneksi ei vie makuaistia.

Ajatukset suuntaavat maunkin puolesta myös jonkun verran Koffin Porterin suuntaan, mutta myös Siperiaan. Plevnan siihen. Sanomattakin selvä, että kun Excellent Adventurea vertailee kahteen kotimaan parhaimmistoon kuuluvista oluista, on kyseessä varsin onnistunut tekele. Se on yhdistelmä sitä mitä Hoppin’ Frog tekee parhaiten, eli tummuutta, makeutta ja raskautta, sekä omanlaistaan, panimon muista oluista eroavaa makumaailmaa. Tietynlainen kylmyys, terävyys, karvaus ja ruisleipämäisyys erottaa Excellent Adventuren booriksista, tooriksista ja qooriksista, ja juuri nämä toisaalta luovat mielleyhtymiä kotimaan tummaan kermaan.

Ei Excellent Adventure ole Hoppin’ Frogin oman tuotannon parhaimmiston veroinen, se on aivan selvä. Se on silti todella, todella hyvä olut. Ja, panimon ystäville suurena bonuksena, aidosti erilainen ”peruskamasta”. Siten se on ehdottomasti metsästämisen arvoinen kuriositeetti Hoppin’ Frogin laadukkaassa valikoimassa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s