Mango Hallonfeber

on

Brewski, Ruotsi. APA, 5.5%. Tölkki, 0.33l.

Brewskiä olemme käsitelleet tässä blogissa suorastaan rikollisen vähän, onhan kuitenkin kyse yhdestä ehdottomasti parhaimmista uudemmista panimoista, maanmiestensä Omnipollon tapaan laajalla skaalalla erilaisia oluita tekevä pienpanimo, joka tuntuu hanskaavan tämän hetken ”kuumat” tyylit laatuun katsomatta: on hyvää tummaa ja vahvaa, on hyvää hapanta, on hyvää IPA:a, ja niin edelleen. Aiemmin olemme arvioineet vain Mother Gose -gosen, joka oli mainio. Nyt sitten hedelmäinen APA.

Kuten nimi kertoo, on oluen valmistuksessa käytetty mangoa ja vadelmaa. Ulkoisesti näkee lähinnä mangon, sillä oluen väri on trooppisen keltaoranssi. Melkein vaahdoton olut – kaatovaiheessa oli muutaman millin nopeasti katoavaa vaaleaa höttöä – tuoksuu hedelmäiseltä, trooppiselta ja kevyen mangomaiselta. Mielikuvituksen kun antaa laukata voi ehkä löytää ripauksen vadelmaakin, mutta pienessä roolissa se on. Alla on perinteisempää, humaloitua ja vaaleaa APA-tuoksua. Tuoksu on aika varovainen ja mieto, vahvempaa olisi toivonut.

Brewskin happamien ja vahvojen tummien makuövereihin tottuneille Mango Hallonfeber voi olla hassu pähkinä purtavaksi: tässä on nimittäin melko varovainen makumaailma, jossa rungossa ei dominoi hedelmämehu, vaan ihan rehellinen kevyt, humaloitu APA. Sellainen, joka oli hyvin yleinen viitisen vuotta sitten. Alta löytyy etenkin mangon trooppisen hedelmäisiä sävyjä, mutta selkeästi alisteisena ”old schoolimmalle” makuprofiilille. Raikas ja kevyt, maltillisesti humaloitu, varovaisen katkeroinen ja lievän trooppinen Mango Hallonfeber on aivan hyvä olut, vaikkei ollenkaan sitä, mitä Brewskiltä on oppinut odottamaan. Mahdollisesti hazy-, juicy- ja triple fruited-piruille sielunsa myyneille liian kevyt olut myös.

Ei tässä ole mitenkään Brewskin paras olut; jotenkin APA on tyylinä ollut aina sellainen tasaisen tylsä välimallin olut. Sellainen, jonka voi aina juoda mutta jota harvemmin tekee mieli. Vaikka onkin aivan hyvä tyylilajinäyte, on Mango Hallonfeber vähän juuri sellainen. Toisaalta tämä on eräänlainen ”maadoitusolut”: todiste siitä, että Brewski osaa tehdä täysin juotavaa, nautittavaa olutta tunkematta siihen kahvilan verran leivoksia tai pirtupullon verran voltteja tai kolme litraa marjamehua per tuoppi. Pätevä – jos nyt ei kuitenkaan mikään ikimuistoinen – perusolut kertoo pätevästä perusosaamisesta.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s