Baltic Porter

on

The Garden Brewery, Kroatia. (Imperial) Baltic porter, 10.1%. Tölkki, 0.33l.

Kroatialainen The Garden Brewery tuli tutuksi meille kesällä Alkoon tulleen NEIPA:n myötä – varsin hyvä olut herätti mielenkiinnon, ja kun De Bierliefhebberillä oli varastossa muutamaakin eri tuotosta, tuli ne napsittua ostoskoriin. Taitaapi olla ensimmäinen balkanilainen pienpanimo johon tutustumme!

Lasiin Baltic Porter kaatuu jokseenkin epäportermaisesti: niukasti vaahtoava olut on väriltään tosi tumman rubiininpunainen ja rusehtava – eihän tämä näyttä porterilta lainkaan, jonka odottaisi olevan musta tai vähintäänkin mustahko! Tuoksukin on ihan muuta maata: tämä voisi olla doppelbock. Tumman maltaista lämmintä leipäisyyttä, jossa lievää palaneisuutta, tummaa kypsää hedelmää – ja porterimpana piirteenä ripaus salmiakkia. Hyvin syysmäinen, miellyttävän lempeä mutta silti vahva tuoksu, mikä sopiikin vuodenaikaan. Oluen mielenkiintoinen, epätyypillinen olemus ja epäportermainen tuoksu herättävät mielenkiinnon…

Eipä makukaan missään nimessä portermainen ole. Tuoksusta tuli vähän mieleen, mutta mausta tosi paljon: wanha kunnon Gifu-pastilli. Tässä on Sisujen kalseanraikasta, tervaista salmiakkia todella vahvasti. Tuoksun leipää ja hedelmää ei ihan hirveästi löydä, enemmän hiukan kylmäuutetun makuistakin, vaaleapaahtoisempaa kahvia ja laatuviinaisuutta. Etiketti sanoo rommia, mutta yhtä hyvin voisi olla esim. irkkuviskiä. Pientä rusinaisuutta voi kuitenkin aistia. Ei tosiaan porterilta maistu, muttei myöskään tuoksun doppelbockmaiselta. Tämä on hyvin erikoinen, omalaatuinen ja helppoja määritelmiä kaihtava olut. Kylmänraikas, kahvimainen, tummahkon ja kuivan muttei paahtuneen maltainen, lievän viskimäinen – no, tyylistä viis ja mausta kuus, hyvin mielenkiintoinen ja varsin maukas olut tämä on.

Väistämättä herää ajatus, että oluen nimi on tahallinen provokaatio, sillä eihän tämä tosiaan balttiporterilta näytä, tuoksu tai maistu. Vaan mitä tyyliä tämä sitten edustaa? No niinpä. Oli miten oli, balttiporteria vaativiin hetkiin tämä ei ole oikea olut – mutta on silti aivan hyvä, mielenkiintoinen tuttavuus.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s