Hoptimum 2020

on

Sierra Nevada Brewing Co., Yhdysvallat. Triple IPA, 10.6%. Pullo, 0.355l.

Kaiken maailman hipsteroutouksien joukosta on välillä hyvä palata perusasioiden äärelle. Kun puhutaan pienpanimoista, ei perusasioiden äärelle voi palata paljoa lähemmäs kuin Sierra Nevada: onhan kuitenkin kyseessä yksi niistä panimoista, jotka aikoina ammoisina olivat käynnistämässä koko pienpanimoskeneä, josta nykyinen käsityöläis- ja hipsterolutbuumikin on alkunsa saanut.

Nyt lasissa tosin kaikkea muuta kuin perus-sierranevadaa: tämänvuotinen versio panimon vahvasta ja hyvin humaloidusta tripla-IPA:sta. Yli kymppivolttinen Hoptimum on ilmeisesti joka vuosi vähän erilainen, ja sikäli silmänisku hipsterismin suuntaan.

Lasiin Hoptimum vuosimallia 2020 kaatuu alkuun niukasti vaahdoten. Loppua kohden pullosta pullahtaa n. sentin paksuinen kerros kuohkeaa vaahtoa, joka laskee nopeasti jättäen ohuen, epätasaisen pysyväiskerroksen oluen pinnalle. Väriltään Hoptimum on pronssinen, meripihkainen ja täyteläinen. Tämä näyttää vahvalta. Ja tuoksuu: tässä on kosolti saippuamaista, havuista ja pistävän sitruksista, greippistä humalaa. Kirpeä, raikas, katkeroinen. Vahva ja tavallaan äärimmäinen, mutta silti kuitenkin aika klassinen ”perinteisen” jenkki-IPA:n tuoksu. Hyvä on.

Maku noudattelee pääpiirteittäin melko tuttua Sierra Nevada -linjaa: etiketin uhosta huolimatta humalointi ei ole överiä, vaan sitä tasapainottaa makea, kinuskimainen, siirappinenkin maltaus joka on tuttua maanmainiosta Sierra Nevada Pale Alestakin. On tässä toki kosolti humalaa: havuisuutta ja sitruksisuutta ennen kaikkea. Maltaan ja humalan yhdistelmä on suorastaan pihkainen. Vahvuudestaan huolimatta olut ei ole viinainen, pikemminkin jykevän tanakka rungoltaan, ja jotenkin koostumustaan paksumpi. Jälkimaku on yllättävän mieto ollakseen näin humaloitu olut; se vähä tosin kummittelee aika mukavasti kitalaessa melkeinpä puumaisen, kuivan katkeroisena.

Hoptimum on aivan hyvä olut, mutta sen vähempää ei Sierra Nevadalta sovi odottaakaan. Siltikin olut on sen verran jykevä maultaan ja tanakka vahvuudeltaan, että useimmiten Pale Alen tai Torpedo IPA:n kaltainen miedompi vaihtoehto olisi luultavammin lasiin päätyvä valinta.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s