White Chocolate (2020 Edition)

on

The Bruery, Yhdysvallat. Wheat wine, 14.8%. Tölkki, 0.473l.

Kalifornialainen The Bruery vehnäviineineen tuli meille tutuksi kesällä eräällä reissulla joka päätyi Länsi-Vantaalle karaokea laulaamaan. Vaikea sanoa oliko tämä vehnäviinin vaiko muun nautitun sihijuoman syytä, mutta sopii hyvin introksi tälle jutulle. Kyseessä oli perusversio tästä samaisesta oluesta, 0.5% heikompi valkotölkkinen White Chocolate. Hyväksi tuli todettua silloin – katsotaanpa miltä koronavuoden versio maistuu.

Vähemmän yllättäen näin vahvalle, barley winen sukuiselle oluelle White Chocolate kaatuu lasiin lainkaan vaahtoamatta. Väriltään tämä yllättävän kirkas olut on nätin kuparisen vaaleanruskea, suklaan sijasta toffeemainen tai kinuskinen. Toffeeta tuoksussakin on; valkosuklaata jossa on toffeeta. Viinaisaa myös, mutta se nyt ei näillä prosenteilla yllätä – etenkin kun olut on kypsytetty bourbon-tynnyreissä. Maltaisuutta, vehnäisyyttä tai perinteisempiä todella vahvan, vaaleamman alen tuoksuja tästä ei löydä. Tuoksu on melkolailla fifty-sixty lupaava ja pelottava.

Maussa tuntee selkeästi alkuun valkosuklaisia sävyjä, mutta ne tekevät tietä hyvin nopeasti viinaiselle, yskänlääkemäisen tahmealle makeudelle. Kunhan suu vähän tottuu tuohon inhottavantahmeaan, siirappiseen niljaisuuteen, löytyy alta kyllä vähän kaakaota ja vaniljaakin (joita molempia on valmistuksessa käytetty) – mutta samalla tavalla kuin kahvisuus tuppaa sopimaan huonosti porteria ja stoutia vaaleampiin oluisiin, eivät piirteet oikein istu tähän vaan tuntuvat sekä päälleliimatuilta että ohuilta ja rokkamaisilta. Kun mukaan lisää vielä halvan liköörin kaltaisen jälkimaun, väkiviinaisan polttelun ja suuhun jäävän niljaisuuden tunteen, on kasassa melkomoinen paketti. Eikä tällä kertaa hyvällä tavalla.

Niin, että tekisikö mieli yskänlääkettä johon on sekoitettu kehnoa likööriä ja vähän niljaista vettä? No tässäpä sitä olisi, kolmen keskarituopin vahvuisessa paketissa. Ei tämä erityisen hyvää ole, mutta päähän se kyllä kolahtaa. Saattoi kyllä Brueryn tuotoksilla olla jotain tekemistä karaokeen päätymisen kanssa…

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s