Must Kuld Costa Rica

on

Pohjala, Viro. Porter, 7.8%. Pullo, 0.33l.

Pohjalaa pitkästä aikaa lasissa – ja heidän ehdottomasti parasta oluttaan, sitä mikä pisti ja pitää heidät olutmaailman kartalla. Toki suurin osa muista heidän oluistaan on vähintäänkin hyviä, mutta Must Kuldin perusversio, maankuulu pilluportteri, on suoraan sanottuna the stuff of legend. Siitä on tehty lukuisia erikoisversioita, jotka ovat kyllä varsin hyviä, mutta eivät pärjää perusversion laadukkuuden ja juotavuuden loistavalle tasapainolle. Mites tämä Gostariga-versio? Kohtahan se selviää!

Väriltään mustan musta olut kaatuu lasiin pahemmin vaahtoamatta: kaatovaiheessa sitä on n. millin kerros, joka laskee ihan heti käytännössä olemattomaksi. Ihan pientä haloa lasin reunoja vasten jää, joka jättää paksun kermaisia jälkiä kun lasia kallistaa. Muutenkin paksun oloinen olut tuoksuu kahviselta, muttei liikaa: alta löytyy helposti palaneen maltaisia ja makean lakritsisia sävyjä. Myös pieni mausteisuuden vivahde löytää tiensä nenään: ruskeaa sokeria ja kaneliako tuo vivahde on? Oikein hyvä tuoksu, josta haistaa selkeästi peruspilluportterin loistavuuden.

Kyllähän tämä ihan tunnistettavalta myös maistuu: Pohjalan kruununjalokivi tässä alla selkeästi on. Valmistuksessa käytetty laktoosi ja bourbonkahvi kuitenkin tekevät tästä makeamman ja imelämmän, mikä ei ole parannus perusversion tuhtiin täyteläisyyteen. Makeus myös tekee tästä kevyemmän oloisen. Siltikin Must Kuld Costa Rica on oikein mukava, järkevissä vahvuusrajoissa pysyttelevä porter: oivan juotava, täyteläisen makuinen, maultaan riittävän monipuolinen. Makeampien juonteiden alta nimittäin löytää sitä tummutta ja lakritsisuutta. Myös viinaisaa polttelua.

Pilluporter Gostariga jatkaa Must Kuldin eri varianttien totuttua linjaa: ne tarjoavat uuden näkökulman olueeseen, mutta eivät onnistu parantamaan mainiota perusreseptiä. Näitä erikoisversioita voikin ehkä parhaiten suositella alkuperäisen tunteville ja siihen tykästyneille, jotka haluavat tutkia hiukan erilaisia tulkintoja modernista klassikosta. Muille perus-Must Kuld on se, mikä kannattaa etsiä kätösiinsä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s