Must Kuld Chilli & Chocolate

on

Pohjala, Viro. Porter, 7.8%. Pullo, 0.33l.

Pohjalan mainiosta modernista klassikosta Must Kuldista olemme arvioineet muutamaakin eri versiota. Tästähän on perusversion ohella useampi eri kahvilajeilla maustettu versio, mutta tämä suklaalla ja chilillä maustettu on ainakin allekirjoittaneiden mielestä mielenkiintoisempi näin lähtökohtaisesti. Valmistuksessa on käytetty belyzialaista suklaata – kyseessä lienee saksalainen Belyzium-artesaanisuklaavalmistaja – sekä habaneroa.

Lasiin Chilli & Chocolate -versio kaatuu muiden Must Kuldien tapaisesti vähävaahtoisena mustana kultana. Kaatovaiheessa vaahtoa on nimeksi, pysyväiskerroksessa ei. Väriltään olut on täysin musta. Tuoksussa eron kuitenkin huomaa: etenkin habanerochili nousee etualalle reilun korventavana. Suklaa ei niin paljon tuoksussa esiin nouse, mikä ei yllätä, mutta alla on perus-Must Kuldin tummaa tanakkuutta. Ei tämä alkuperäistä parempi tuoksu ole, mutta mielenkiintoinen, potkiva variointi.

Maussa ei ensikulauksen aikana heti huomaa suurta eroa: samaa tumma, täyteläistä, makeaa mutta kuivaa makua tässä on. Suklaisuutta tosin korostuneesti perusversioon nähden. Mutta pikkuhiljaa, jo ensihörpyn taittuessa jälkimakuun ryhtyy habanero nousemaan esiin. Nielussa korventaa reilusti, mutta myös suussa pistelee varsin miellyttävällä tavalla. Jatkohörpyissä huomaa, että se on suklaisuus mikä vaimentaa chiliä rungossa, mutta heti sen taittuessa habanero ryhtyy flexailemaan. Lopputuloksessa on yhtäläisyyksiä meksikolaiseen chilisuklaakakkuun.

Onneksi kuitenkin oluen tulisuus pysyy aisoissa: se ei missään vaiheessa varastaa liikaa huomiota maulta, vaan pysyy järkevissä rajoissa eikä turruta suuta kokonaan. Näin Must Kuld Chilli & Chocolate pysyy koko ajan juotavana ja maistuvana, joskin tulista potkua omaavana oluena. Ei tämä perusversiota paremmaksi pistä, mutta on makunsakin puolesta parhaita variaatioita mainiosta oluesta. Siten tätä voi ehdottomasti suositella kaikille Must Kuldin ystäville. Muiden kannattaa yhäkin ensisijassa metsästää kätösiinsä perusversio.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s