Æthelstan

on

Big Belly Brewing, Alankomaat. Imperial Porter, 10%. Pullo, 0.33l.

Kaikkea sitä löytyykin kun kaappien pimeimmät nurkat tutkii. Kummallakaan meistä ei ole vahvaa muistikuvaa siitä, mistä ja milloin tämä olut on hankittu, mutta tänä vuonna se ei ainakaan ole. Eli hyvin on saanut kaapissa kypsyä! No, eipähän tuo yleensä huono asia ole kun vahvoista tummista on kysymys.

Æthelstan – tästä eteenpäon Aethelstan – on hollantilaisen panimon viskityyliin turvesavulla kuivatulla maltaalla tehty vahva porter. Liekö sitten mielikuvaa vain, mutta tuoksussa toden totta on lämmin, rehevä, maanläheinen piirre – turpeinen! Muuten tuoksusta löytää tummaa maltaisuutta jopa mämmimäisellä tavalla, sekä lakritsia. Tuoksu on hivenen etäinen, ja sitä joutuu etsimään hetken. Varsinaisen viskinen tuoksu ei ole. Väriltään olut on yllättävänkin vaalea: etenkin valoa vasten likaisenruskeat sävyt näkyvät selkeästi. Kaataessa tuli melko runsaasti, yli sentin verran, paksua vaahtoa, joka kuitenkin laski nopeasti jättäen vain kermaisen reunuksen oluen pinnalle. Varsin maukkaan oloinen ulkoisesti.

Eipä tämä suussakaan varsinaisesti pettymystä aiheuta. Maku on tuoksua tymäkämpi, mutta samoja mämmimäisiä, turpeisia ja lakritsimaisia sävyjä tässä on. Suutuntuma on paksu ja lievän tahmea, liemimäinen jopa – mutta ei mitenkään huonolla tavalla. Paksuus on varsin miellyttävää. Aethelstanin maku ei ole erityisen omalaatuinen, vaan pikemminkin vankan perinteikäs ja konstailematon: tämäntyylisiä vahvoja portereita ja stouteja on vaikka millä mitalla. Se ei silti tee maukasta olutta huonommaksi. Omaperäisyyttä Aethelstan nimittäin korvaa jokseenkin mainiolla juotavuudella, jossa suutuntuman paksuus ja maun rehevyys tukevat toisiaan. Etenkin näinä pastry stoutien aikoina on mukava vaihteeksi juoda tämmöinen enemmän perusasioiden ja perinteisen makuprofiilin parissa pysyttelevä tumma.

Aethelstan tekee maltaastaan ison jutun etiketissä. Se on sikäli hiukan harhaanjohtavaa, että ei Aethelstanin maussa turvekuivattu mallas mitenkään erityisen paljon luo hajurakoa tyylin klassisiin piirteisiin. Tämän ei kuitenkaan pidä antaa haitata itseään, sillä hyvin onnistunut imperial porter on kyseessä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s