Tank OMY Series I

on

Humalove Brewing, Suomi. Barley wine, 10.5%. Pullo, 0.33l.

Kotimainen Humalove on panimona ollut yleensä hyvään mutta joskus vähän heikompaankin suuntautuva. Toisaalta olutskenen toimijana panimo on isosti hyvään päin, onhan kyseessä pulju joka järkkää Craft Beer Helsinkiä ja puolalaiskytkyjensä kautta tuo vuosi vuoden perään festarille sen kiinnostavimman osion: puolalaissaarekkeen. Siksi Humalove kuuluu niihin panimoihin, jotka saavat meiltä varauksetta kaksi peukkua ylös.

Humaloven barleywine, Tank OMY Series I -titteliä kantava sellainen, on ilmeisesti olut joka on kypsytettäväksi luotu. Oluen kuvaus Untappedissa vihjailee tähän suuntaan, ja onpa tämän parasta ennen -päiväyskin vasta vuonna 2027. Juomme tämän siis suorastaan rikollisen aikaisessa vaiheessa. OMY muuten meinaa ”oh my yeast”. Ettäs tiedätte.

Lasiin OMY-ykkönen kaatuu hyvin niukasti vaahdoten, eikä pysyväiskerrosta ole lainkaan. Väriltään olut on likaisenruskea, kastanjainen ja kuravetinen. Eli juuri oikea sävy barleywinelle. Tuoksu on ihan sitä itseään: mallaslimppua, kuivaa tummaa hedelmää, rusinaa, vettynyttä leipää. Sivukierteenä ripaus anista. Tuoksu on siis just eikä melkein. Hyvät ennusmerkit.

OMY-ykkönen on hyvin kevyesti jos juuri lainkaan hapotettu, mikä tekee suutuntumasta ensialkuun melko laimean. Sitten maku iskee suuhun, ja se on laimean vastakohta. Oluessa on käytetty ruista, ja se myös maistuu! Rukiinen maku on rungon pinnassa, johon tuoksun anis kiinnittyy. Tämän alla on kosolti klassisen barleywinen ominaismakua: tämä jos mikä on ohrapirtelö. Maussa on rouheaa mallaslimppua, rusinaa… no, kyllä te tiedätte. Rukiisuuden ohella OMY ei lähde keksimään uudelleen barleywinen reseptiä, vaan noudattelee perinteitä ja tekee se varsin pätevästi. Rukiisuuskin vähän laimenee ensipuraisun jälkeen ja löytää paikkansa muiden piirteiden seasta – vähän etujoukosta, muttei liian korostuneena. Tyylistä poiketen jälkimaussa on kosolti katkeroisuutta, ja se on melko pitkäkestoinenkin.

Barleywine on tyyli, jossa liialliset poikkeamat hyväksi todetusta, perinteisestä makumaailmasta helposti tuhoavat koko oluen. Humaloven OMY-näkemys ei onneksi poikkea liikaa, vaan tuo hallitusti muutaman vähän erilaisen piirteen perusmakuun. Näin OMY pysyttelee turvallisilla vesillä, mutta samaan aikaan omaa ihan oikeaa luonnetta. Ei nyt se ihan paras barleywine, mutta yhtä kaikki hyvä. Ja olisi varmaan vielä parempi, jos olisi saanut kypsyä vielä vähän pidempään.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s