Saueri

on

Koskipanimo/Panimoravintola Plevna, Suomi. Hapanolut, 4.9%. Pullo, 0.33l.

Koskipanimo eli Plevna on nyt ja ikuisesti yksi Suomen hienoimmista panimoista, jos ei muuten niin Siperian takia – onhan kyseessä yksi Suomen top-3 oluista kautta aikain! Muuten panimon laatu heittelee vähän: klassisia tyylejä kuten kuivahkoja stouteja ja saksalaistyyppisiä lagereita panimo tekee todella hyvin, kun taas modernimmat jenkkityylin IPA:t yms. ovat usein onnistuneet vähän heikommin. Saas nähdä mihin kallistuu Saueri, panimon tulkinta trendikkäästä hapanoluesta.

Alkuun kauniin kirkas olut samenee ja tummenee kun pohjia pullosta kaataa sekaan. Lopputulos on samean kusen värinen – eli likaisen kullankellertävä. Vaahtoa ei kaatovaiheessa ollut nimeksikään, mutta ärhäkkäästi poreileva olut muodostaa oman pienen ja epätasaisen pysyväiskerroksensa lasissa. Tuoksu on kevyt, sitruunainen, hapan, ja selkeän simamainen. Ihan kiva joskin ehkä vähän halju tuoksu – sitruunaisuus on vähän tylsää ja tuoksu muuten voisi olla astetta rohkeampi.

Erityisen hapan, ainakaan millään naama-norsun-sille -asteella tämä ei maultaan ole. Pikemminkin kirpeä. Sitruunaisuuden alla tässä ei tapahdu ihan hirveän paljon mitään. Aavistuksen tunkkainen, käyneen sitruksinen maku on sinänsä ihan OK, muttei oikeastaan sen parempi. Hapokas suutuntuma tekee Sauerista pirtsakan ja astetta kivemman. Silti olut on lähinnä juotava, muttei erinomainen tai ikimuistettava. Hapanolutta enemmän tulee mieleen kirpeä radler. Kyllähän tämän tosiaan mukisematta juo, mutta ei tästä uudeksi suosikiksi ole.

Saueri ei ole huti, mutta ei tästä kyllä erityistä onnistumistakaan saa väännettyä. Hapanoluiden aallonharjalle ei tällä ole asiaa, sen paremmin laadun kuin makuprofiilin puolesta. Mutta kyllä tämä pahimman simanhimon hetkeksi taltuttaa, sen verran simainen on makukin.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s