Big Worster

on

Mikkeller, Tanska. Barley wine, 15.4%. Pullo, 0.375l.

Nyt kaiveltiin olutkaapista – tai siis tuliterästä olutjääkaapista, jonka hommasimme viikolla, jotta on parempi paikka säilöä oluita – oikea helmi. Ainakin toivomme että tämä on helmi. Kyseessä on siis Mikkellerin äärimmäisen vahva barleywine, jota olemme kaiken lisäksi kypsyttäneet liki vuoden, odotellen sopivaa hetkeä nauttia se. Tosin onhan tässä parasta ennen -päiväystä vuoteen 2029 asti!

Lasiin Big Worster kaatuu jonkun verran vaahdoten kuohkean kermaista vaahtoa, joka kaatovaiheessa on n. puoli senttiä paksua, mutta laskee nopeasti millin kokoluokkaa olevaksi kerrokseksi. Väriltään olut on jopa yllättävän vaalea: barleywine kun on usein tummempi, mutta tämä on olkisen, kultaisen keltaoranssi. Eikä edes ihan älyttömän samea, vaikka sameanpuoleinen toki on. Tuoksukin tuo enemmän mieleen vaalean, vahvan belgialen: hedelmäinen ylikypsän appelsiinisella tavalla, olkinen, kevyen öljyinenkin. Viinainen tuoksu ei ole, ja vahvuuteen nähden ei erityisen päällekäyvä vaikkei varsinaisen heikko olekaan. Perin hämmentävää!

Makukaan ei ihan perinteisen barleywinen ole. Suutuntuma on paksu, pehmeä ja tahmea. Maussa on makeaa olkisuutta jopa wheatwine-tyyppisellä tavalla, viinaisuutta, vaaleampaa hedelmää (esim. se jo mainittu appelsiini) ja vivahdus karamellimaisuutta – toffee tulee mieleen. Nielussa tämä polttelee kuin itse perkele. Barleywineä enemmän tämä myös maistuu vahvalta, vaalealta belgialelta tai wheatwineltä. Barleywinelle tyypillisiä makuja, esim. tummaa, ylikäynyttä hedelmää, mallaslimppumaista maltaisuutta tai rusinaisuutta, tästä ei millään löydä.

Big Worster on todellakin hämmentävä olut. Barleywine… joka ei ole barleywine? What is this magic? Tästä huolimatta on aivan selvää, että pirun hyvä oluthan tämä on. Ei vaan semmoinen, jota kannattaa lasiinsa kaataa kun haluaa perinteisen barleywinen mausta nauttia.

Hullun vahva Big Worster on tyylissään friikkimäinen olut, barleywinen albiinoserkku joka on omalla tavallaan vallan mainiota, viinaista mallasherkkua. Barleywineä tätä ei kuitenkaan makumaailmansa puolesta saa. Parhaiten tästä tosiaan nauttii silloin, kun tekee mieli quadruple-vahvuista tai sitäkin vahvempaa, vahvuutensa makuista vaaleaa belgialea.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s