Tsoureki

on

Seven Island Brewery, Kreikka. Imperial pastry stout, 12%. Tölkki, 0.44l.

Kreikkalainen craft beer onkin meille entuudestaan tuntematon kolkka. Emme ainakaan muista että sikäläistä pienpanimo-olutta olisi tullut vastaan – mutta nyt tämäkin puute korjataan. Vaikka olut onkin valmistettu paljon lähempänä Suomea: nimittäin Sorin panimolla Virossa! Seven Islandin Tsoureki on tyyliltään trendikäs pastry stout, vahva sellainen toki. Valmistuksessa on käytetty vaniljaa ja suklaata – pastry stoutille ihan perus – ja mausteista mm. kardemummaa. Eksoottiseksi homma menee mahlebin myötä, joka on ilmeisesti tietynlajisen kirsikan siemenestä tehtyä maustetta. Ja vielä kummempaa: seassa on näemmä myös arabiankumia (mastique), eli purukumin ainesosia. Nyt on outoa.

Lasiin Tsoureki kaatuu vaahdoten vimmatusti: tölkkiä avatessa pursuaa ulos vähän vaahtoa, ja kaadon alkuvaiheessa muodostuu n. puoli lasillista vaahtoa joka laskee hiljalleen äänekkäästi poristen. Pikkuhiljaa kaatovaiheen runsas vaahto laskee kokonaan, jättäen vain pieniä jäännöksiä oluen pinnalle. Väriltään Tsoureki on melkoisen musta, valoa vasten näkyy ehkä pienenpieni häivähdys mahonkia tai tummaa kirsikkaa. Tuoksu on todellakin leivosmainen: kanelilla ja kardemummalla maustetulta kuivakakultahan tämä tuoksuu. Makea, muruinen, mausteinen, taikinainen. Aika kiva. Jouluisa, jopa – vaikka Tsoureki on kreikkalainen pääsiäisleivonnainen.

Suutuntuma on melko hapokas, mikä soveltuu aika mukavasti yhteen rungon vahvas kanelisten ja kardemummaisten, lievän pistelevien piirteiden kanssa. Tämä maistuu aika pitkälti pekaanipähkinäviineriltä, mikä ei ainesosaluetteloa katsoessa tule yllätyksenä – jo mainittujen lisäksi tässä on käytetty hasselpähkinää. Vahvuudestaan huolimatta runko ei ole ylen raskas, muttei ohutkaan, vaan oikeastaan aika mukavan sopusuhtainen. Jälkimaku on maitokaakaomaisen suklainen ja miellyttävän kevyt, joskin viinan polttelua tulee nieluun hetken kuluttua. Pastry stoutille tyypillisesti tästä on turha etsiä mitään perinteisen stoutin piirteitä; maltaisuutta tai paahteisuutta tai, no, olutmaisuutta. Maku ei myöskään kehity mihinkään ajan myötä, vaan pysyy pitkälti samanlaisena: makeana, suklaisena, leivosmaisena. Eli hiukan yksiulotteinen olut, mikä on tyylin helmasynti, mutta tyylissään silti oikein mukava tuttavuus jossa mausteet antavat oikeasti vähän keskiverto-pastry stoutista poikkeavaa luonnetta.

Ensikosketuksena kreikkalaiseen craft beeriin ei Tsoureki ole lainkaan pöllömpi tapaus. Mausteisuus antaa kivasti aitoa omaa luonnetta oluelle, jolloin Tsoureki nousee keskitasoa paljon paremmaksi pastry stoutiksi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s