Palace

on

Aslin Beer Company, Yhdysvallat. Pilsner, 4.7 %. Tölkki, 0.5 l.

Pilsner, ja lager yleisemmin on pienpanimo-oluena usein vähän hasardi. Pienpanimoiden pienemmät tuotantoerät ja yhä yleisempi taipumus olla pitämättä tiettyjä oluita jatkuvassa tuotannossa eivät välttämättä istu täysin saumattomasti lager-tyylisten oluiden valmistukseen, jotka yleensä ovat juuri niitä ns. bulkkituotantoon sopivia. No, katsotaanpa miten jenkkiläinen Aslin suoriutuu pilsnerin saralla.

Lasiin Palace kaatu niukahkosti vaahdoten, kaatovaiheen kerroksen ollessa paksuimmillaankin vain millejä. Pysyväiskerrrosta on epätasaisen ohuelti oluen pinnalla. Väriltään pilsneri – Bohemian pilsner tarkemmin – on klassisen kullan- tai kusenkeltainen, hiukan samea, ja myös raikkaan oloinen. Raikas kusi tosin lienee oksymoroni. Hiukan hedelmäinen väri myös on. Tuoksu on hedelmää ja huussia: raikasta, makeaa ja mehuisaa hedelmää, mutta myös heinän kuivuutta. Maaseutumainen tuoksu. Ei lainkaan huono.

Makukin on erittäin hedelmäinen ja pehmeä, joskin heinäiset ja humalaiset piirteet työntyvät myös etualalle nopeasti. Ei tämä ihan klassinen pilsner ole, siihen se on liiankin makea ja suorastaan imelä, mutta ei se tästä huonoa tee – voisimme kuvitella, että tässä on IPA- ja APA-kansalle sopiva näkemys klassisesta tyylistä. Tästä puuttuu perinteisen pullo- tai tölkkipilsnerin miellyttävä maun keveys; hedelmäisyys on yllättävänkin päällekäyvää. Samalla tässä ei myöskään ole suodattamattoman ja pastöroimattoman pilsnerin rustiikkista… noh, auringossa marinoitunutta huussisuutta.

Pilsner-puristeille tämä lienee liian IPA ollakseen hyvä. IPA-porukoille tämä toisaalta saattaa hyvinkin olla juuri sopivissa määrin ei-pilsnermäinen ollakseen mieluisa. Meidän mielestämme tämä on varsin mukava, hedelmäinen mutta silti pilsner- tai lagermaisella tavalla katkeroinen, hybridityylin olut. Ei tuleva klassikko tai uudistaja, mutta ihan onnistunut pienpanimonäkemys klassisesta tyylistä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s