Black Magic Woman

Hornbeer, Tanska. Russian imperial stout, 10 %. Pullo, 0.33 l.

Hornbeer on entuudestaan tuttu panimo, jonka oluet ovat vaihdelleet melko yhdentekevistä todella loistaviin. Etenkin tummien saralla on onnistumisia löytynyt, joten sikäli tälle oluelle on odotuksia. Melko överin kuuloinen: paahdettua mallasta, turvesavustettua mallasta, koivusavustettua mallasta ja runsaasti humalaa. Ans kattoo!

Lasiin Black Magic Woman kaatuu vain niukasti vaahdoten. Pysyväiskerros on hyvin pitkälti mallia ”mikä pysyväiskerros?”, mutta pienenpientä utua pinnalle jää paikoitellen. Väriltään olut on musta, mutta valoa vasten näkyy yllättävän paljon colamaista rusehtavuutta. Tuoksu on suorastaan tervaisan tahmea. Savua löytyy, kuten tummaa, paahdettua mallasta… ja Tervaleijonaa ja/tai Sisua. Miellyttävä tuoksu, joka on rehevä muttei ylilyödyn överi.

Suutuntuma on pehmeä, mutta maku on terävä. Humala ja savustetut maltaat yhdistyvät maussakin Tervaleijonan ja Sisun mauksi, joka on samalla sekä makea, että terävän katkeroinen. Alta löytyy paahdettua, tummaa mallasta ja melkein pohjaan palanutta, kitkerää kahvia. Runko saisi olla hivenen täyteläisempi, mutta itse maku on kyllä jokseenkin miellyttävä. Kun olutta pyörittelee hitaasti suussa, löytyy sekä pehmeämmän, poltetun maltaisia sävyjä, että humaloinnin terävyyttä. Tämä tuntuu olevan kaiku puolen vuosikymmenen takaa: tuntui, että silloin oli paljon enemmän tämänkaltaisia humaloituja imperial stouteja, kun taas nykyään makeus jyllää.

Black Magic Woman on kuin onkin oiva tumma olut, sellaisella tavalla jota ei tänä päivänä ihan koko ajan vastaan tule. Suomalaiseen pirtaan tämä istuu hyvin: Sisu ja Tervaleijona ovat suorastaan perinnemakuja – ja oluiden puolelta verrokkina tulee pakosti mieleen Siperia.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s